Ciasteczka bezglutenowe z dżemem

Tegoroczną majówkę spędziliśmy na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Pojechaliśmy tam z dwiema zaprzyjaźnionymi od wielu lat rodzinami i dołączyła jeszcze jedna rodzina, z którą wygląda mi na to, że również będziemy zaprzyjaźnieni. Dorota, szyja rodziny, bardzo interesuje się zdrowym trybem życia i lubi eksperymentować w kuchni.

Akurat przed wyjazdem gościła koleżankę z nietolerancją glutenu, więc chcąc ją ugościć upiekła bezglutenowe ciastka. Napiekła ich na tyle dużo, że zabrała je na majówkę. Wytrwały 2 minuty, takie były smaczne.

Składniki na ciasteczka bezglutenowe z dżemem:

  • po paczce kleiku ryżowego i kukurydzianego
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru nierafinowanego lub ksylitolu
  • kostka masła ale możesz dać 300 ml mleka (np. ryżowego), choć lepsze są z masłem
  • wybrany kwaskowy dżem (ja dałam porzeczkowy)

Kleiki wymieszaj z cukrem a następnie z żółtkami i masłem/mlekiem. Białka ubij i dodaj do masy. Lep z nich kulki z dziurką, rozpłaszczaj i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Co jakiś czas mocz ręce wodą. Do dziurek włóż dżem.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. góra/dół. Blachę wsuń do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut (aby ciastka się nie spiekły).

Najsmaczniejsze są tego samego dnia.

Ciasteczka bezglutenowe z dżemem
Ciasteczka bezglutenowe z dżemem
Ciasteczka bezglutenowe z dżemem
Ciasteczka bezglutenowe z dżemem

Ciasteczka bezglutenowe z dżemem
Ciasteczka bezglutenowe z dżemem

Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:


 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Ciasteczka bezglutenowe z dżemem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
1.51star1stargraygraygray Based on 2 Review(s)