Tegoroczną majówkę spędziliśmy na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Pojechaliśmy tam z dwiema zaprzyjaźnionymi od wielu lat rodzinami i dołączyła jeszcze jedna rodzina, z którą wygląda mi na to, że również będziemy zaprzyjaźnieni. Dorota, szyja rodziny, bardzo interesuje się zdrowym trybem życia i lubi eksperymentować w kuchni.
Akurat przed wyjazdem gościła koleżankę z nietolerancją glutenu, więc chcąc ją ugościć upiekła bezglutenowe ciastka. Napiekła ich na tyle dużo, że zabrała je na majówkę. Wytrwały 2 minuty, takie były smaczne.
Składniki na ciasteczka bezglutenowe z dżemem:
- po paczce kleiku ryżowego i kukurydzianego
- 4 żółtka
- 4 białka
- 4 łyżki cukru nierafinowanego lub ksylitolu
- kostka masła ale możesz dać 300 ml mleka (np. ryżowego), choć lepsze są z masłem
- wybrany kwaskowy dżem (ja dałam porzeczkowy)
Kleiki wymieszaj z cukrem a następnie z żółtkami i masłem/mlekiem. Białka ubij i dodaj do masy. Lep z nich kulki z dziurką, rozpłaszczaj i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Co jakiś czas mocz ręce wodą. Do dziurek włóż dżem.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. góra/dół. Blachę wsuń do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut (aby ciastka się nie spiekły).
Najsmaczniejsze są tego samego dnia.
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.
Zostaw komentarz