Ferie w pełni. Jedni wracają z nart, inni szczęściarze dopiero jadą. A my na łyżwy 😉 Tylko sobie wyobraź: wracasz zmęczony z całodniowego szaleństwa na nartach, a tam czeka kapuśniak, który wcześniej ugotowałeś 🙂
Taki zdrowy, pyszny, słodko-kwaśny. Mniam.
Składniki na kapuśniak:
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 por
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- kilka ziemniaków
- 25 dag kapusty kwaszonej, która ma w składzie tylko kapustę i sól
- 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- jeśli chcesz ją ugotować na mięsie, daj około 30 dag
Ilość kapusty zależy od tego, jak kwaśną zupę lubisz.
Warzywa pokrój w talarki, seler w małą kostkę i gotuj z przyprawami około 20 minut w 2 litrach wody. Jeśli chcesz ugotować z kurczakiem, daj go na początku razem z warzywami.
Dodaj ziemniaki i gotuj 10 minut. Dodaj posiekaną kapustę, gotuj jeszcze 20 minut. I już, po godzinie kapuśniak gotowy. Gdy przestygnie dodaj olej rzepakowy.
Smacznego!
Bo wzmacnia odporność dostarczając organizmowi cennych składników odżywczych. Kapusta kwaszona to witamina A, C, E (przeciwutleniacze oczyszczające organizm z nadmiaru wolnych rodników odpowiedzialnych za nowotwory oraz stany miażdżycowe), B, P, K, beta-karoten, sole mineralne: wapń, magnez, żelazo, potas. Dodatkowo siarka, która korzystnie wpływa nie tylko na układ odpornościowy, ale i na wygląd włosów, skóry i paznokci. Wytworzony podczas fermentacji kwas mlekowy ma dobroczynny wpływ na przewód pokarmowy nie pozwalając działać substancjom gnilnym. Bakterie kwasu mlekowego są lekiem na stany zapalne żołądka i jelit.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Zawsze lubiłem tą zupę, ale chyba nigdy nie jadłem jej bez dodatku wędzonego boczku. No cóż, może spróbuję, ale jestem typowym mięsożercą, więc…
Dobrze choć raz spróbować, a nuż posmakuje 🙂
Dziękuję! Swietny przepis bo ja akurat jestem jaroszem, jutro gotuje ten kapuśniak!
Niedługo zamieszczę przepis na lekki bigos bez mięsa 🙂