Pizza domowa na zakwasie

Pizza domowa na zakwasie. To miał być eksperyment… Chleb domowy na zakwasie – bardzo ważny element zdrowego odżywiania, pieczemy regularnie od wielu miesięcy. Tym razem z myślą właśnie o tym eksperymencie przygotowałem więcej ciasta chlebowego.

Większość wstępnie wyrośniętego ciasta trafiła do blaszek chlebowych, a reszta do okrągłej foremki na tartę –  w sam raz na pizzę domową 🙂

Dokładny przepis na zrobienie zakwasu i ciasta znajdziesz w przepisie na chleb domowy na zakwasie. Ciasto jest bardzo klejące i do wymieszania warto używać dużej łyżki. Mi Tatiana doradziła używanie silikonowej łopatki – pozwala na dokładne wygarnięcie resztek ciasta i łatwo się ją później myje.

Odmierzoną ilość wstępnie wyrośniętego ciasta należy przełożyć do foremki i używając zwilżonej wodą łopatki rozsmarować równomiernie po całej powierzchni. Wody nie należy żałować, dzięki niej ciasto można łatwo rozprowadzić po całej powierzchni, a jej ewentualny nadmiar i wyparuje podczas wyrastania.

Pizza domowa na zakwasie
Pizza domowa na zakwasie

Tak przygotowane ciasto przykrywam ściereczką i zostawiam w cieple na całą noc – około 8miu godzin. Ciasto na zakwasie ma swoje “zwyczaje”, wyrasta zdecydowanie dłużej niż drożdżowe – między innymi dlatego w sprzedaży chleb na zakwasie jest wyraźnie droższy.

Rano włączam piekarnik na 230 stC, czekając aż się nagrzeje nakładam na ciasto to, co akurat jest w lodówce, w tym przypadku:

  • sos pomidorowy
  • starty żółty ser
  • szynka
  • pieczarki
  • czerwona papryka

Na tym etapie możesz dodać swoje ulubione przyprawy: bazylię, pepperoni, oregano, itd.

Pizza domowa na zakwasie
Pizza domowa na zakwasie

Gotową do pieczenia pizzę wkładam do nagrzanego piekarnika (230 st) na 10-12 minut.

Po upieczeniu – szybka degustacja, wyszła pyszna! Bardzo ciekawy i pełny smak z wyraźną żytnią nutą. Dzięki bardziej zwartej strukturze ciasto nie nasiąkło sosem, a spód i krawędzie były przyjemnie chrupiące.

Pizza domowa na zakwasie
Pizza domowa na zakwasie

Dlaczego warto jadać produkty na naturalnym zakwasie?
Proces zakwaszania neutralizuje kwas fitynowy zawarty z łuskach ziarn, znajdujących się w mąkach pełnoziarnistych. Eliminacja fityn jest ważna, ponieważ ich metalizm wiąże mikroelementy (żelazo, cynk, wapń, magnez), które pobierane z naszego organizmu, zakwaszając go. Dodatkowo produkty piekarskie przygotowywane na bazie naturalnego zakwasu mają niepowtarzalny i bogaty smak, więcej informacji w artykule o pszenicy.

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pizza domowa na zakwasie
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)