Michał będzie się oczyszczał. Wybrał trzydniową kurację warzywną. Dobrze się przygotował – przywiózł całą skrzynkę różnych warzyw 🙂
W czwartki uczestniczy w treningach i wraca późno, dlatego poprosił mnie, abym ugotowała mu cały gar potrawy na kształt leczo, bo w piątek z rana zaczyna. Musiało być bez mięsa, produktów skrobiowych i oleju, dlatego też są w nim tylko warzywa.
W tej trzydniowej diecie oczyszczającej będzie mógł jeść praktycznie wszystkie warzywa, oprócz ziemniaków. Z owoców dozwolone są jedynie jabłka – będą stanowiły dobrą bazę do soków warzywnych uzupełniających dietę.
Na początek leczo – pełne informacje o diecie oczyszczające Michała znajdziesz tu.
Składniki na leczo warzywne – detoks Michała:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki korzeń
- mały seler
- 3 cebule
- pół główki białej kapusty
- 1,5 czerwonej papryki
- 1 kg pieczarek
- 700 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka soli himalajskiej
- 1 łyżka sproszkowanej czerwonej papryki
- szczypta chilli (można pominąć)
Zagotowałam w 5-litrowym garnku około 2 litry wody. Dałam marchewki, pietruszki, seler, kapustę i cebulę i gotowałam 30 minut. Marchewki, pietruszki i seler można pokroić w krążki lub w kostkę. Ja, aby uzyskać bardziej zawiesistą potrawę, ugotowałam je w całości i zblendowałam. Kapustę i cebulę pokroiłam na cienkie paski.
Po 30 minutach warzywa (oprócz kapusty i cebuli) zmiksowałam, dodałam przecier pomidorowy i przyprawy oraz umyte i pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojoną w paski paprykę. Zagotowałam i wyłączyłam gaz, aby potrawa “doszła”. Gotowe! Zajęło 40 minut ze sprzątaniem i lecza mamy na 3 dni 🙂
Najwięcej w leczo wykorzystałam pieczarek i białej kapusty ze względu na ich ważne profilaktyczne i lecznicze właściwości. A do tego pomidory z ich likopenem, o którym przeczytasz tu.
Kapusta, jak wszystkie warzywa krzyżowe w swoim składzie posiada związki siarki, nadającej jej charakterystyczny ostry, gorzki smak. Podczas jej miażdżenia (drobne krojenie) siarka zamienia się w izotiocyjaniny (ITC) – związki o bardzo silnym działaniu przeciwnowotworowym. Dodatkowo w kapuście znajdziesz jod, dużo witaminy C, witaminę E, wapń.
Zimą używam przecieru pomidorowego. Latem do takiego leczo użyję około 1,5 kg pomidorów bez skóry. Gotowanie potrawy zacznę od pomidorów, a wody tam tylko jeśli będzie potrzeba. Jeżeli nie będzie potrzebne do diety oczyszczającej, dodam na koniec około 6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Trzy fazy detoksu, przez które musisz przejść.
2. Potęga nawadniania – udrożnij „wewnętrzną oczyszczalnię”.
3. Niech pokarm Cię uzdrowi – świeże, surowe, odżywcze.
4. Czas dla Ciebie i Twojego ciała.
5. Odżywianie wewnętrzne – nie szalej z kaloriami.
Zawsze wydawało mi się, że leczo musi zawierać trochę mięsa typu jakaś ,,swojska” kiełbaska, a tu proszę, ,,zero” tłuszczu. Chętnie wypróbuję 🙂
Przygotowałam sobie tą dietę oczyszczającą ale popełniłam kilka błędów dałam za dużo kapusty i wyszła mi zupa a nie leczo cały czas podjadam surówki tylko gorzej z piciem od rana nie chce mi się pić piję tylko jedno kawę.
A co z papryką ?mąż pyta -bo nic nie ma o niej oprócz w spisie składników? Oraz jak rozumieć zblendowanie warzyw oprócz kapusty i cebuli? wyjmować to z garnka jak to już jest wszystko przemieszane?(skoro wszystko wrzucamy na początku razem) Pytamy bo właśnie się robi leczo (=.Pozdrawiam
Witaj Ula,
Twoje leczo na pewno już ugotowane, ale odpowiem, aby inni mogli przeczytać 🙂
Te warzywa, które blendujemy, są ugotowane w całości i je wyławiamy. A paprykę dodajemy na koniec razem z pieczarkami (uzupełniłem w opisie).
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Mało jest informacji np. na temat tego ile posiłków jadłeś na takim poście w ciągu dnia, jakie porcje itp. Czy mógłbyś to uściślić? Czy oprócz picia tych wieczornych soków jadłeś tylko to leczo przez 3 dni?
Już mam 🙂 Na padzie otwierał się post jedynie do lecza a na laptopie i brokuł się pojawił 🙂 Ale mam dalej pytanie o sugerowaną wielkość porcji. Czy do sytości lub może mniejsze porcje a w międzyczasie przekąski w razie głodu?