Owsianka to bardzo pożywne i zdrowe śniadanie. Zawsze kojarzyła mi się z zupą mleczną. Do czasu alergii syna. Po tym, jak udało się ją u Niego zwalczyć musimy cały czas pamiętać, że nie może codziennie jeść produktów, które najczęściej uczulają. Dlatego u nas owsianka gotowana jest na wodzie.
Kiedy syn ma “dzień mleczny” dodaje sobie do owsianki mleka. Dni mleczne, które ma co trzeci dzień, są jego ulubionymi, bo bardzo lubi mleko. A jeśli do tego ma dzień słodyczowy… 🙂
Taka prosta i szybka w przygotowaniu owsianka daje nam uczucie sytości przez prawie trzy godziny.
Składniki na owsiankę bez mleka:
- szklanka płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
- szklanka wody
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka miodu
- ulubiony owoc
Płatki namocz w szklance wody na kilkanaście minut lub dłużej. Następnie podgrzej (nie gotuj) i gotowe. Jeśli potrzebujesz więcej wody, dodaj jej. My najbardziej lubimy konsystencję, jaką widać na zdjęciu 🙂
Wyłóż owsiankę na talerz, dodaj miód oraz owoce, posyp sezamem i smacznego.
Porcja dla 2 osób.
Usuwa podrażnienia i stany zapalne skóry, poprawiając jej ogólny wygląd i zapobiegając wiotczeniu, ogranicza wypadanie włosów, przyspiesza ich wzrost, wzmacnia paznokcie. Owies zawiera również fosfor niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i nerwów. Ponadto zawiera białko, wartościowe tłuszcze, węglowodany, a także witaminy w szczególności z grupy B oraz wapń, magnez, sód, miedź. Jest doskonały w profilaktyce infekcji. Płatki owsiane mają dużą zawartość błonnika i małą ilość kalorii. Same dobre rzeczy 🙂
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Jem takie śniadanie od kilku tygodni. Bardzo mi smakuje, natomiast do urozmaicenia smaku dodaję jeszcze cynamon. 😉
Pewnie – cynamon bardzo pasuje 🙂
Pozdrawiam!
ja jem od kilku miesięcy owsianke dr brichera i cera włosy i paznokcie lepsze, jak nie mam czasu do daje własnoręczny mix suszonej śliwki, żurawiny i moreli, a sok z 3litrowego kartony wyciskany mętny nie z koncentratu i dodaje wody bo słodki
Moja owsianka wyszła jak mamałyga była bardzo gęsta, jakich płatków Pani używa?
Płatki owsiane górskie 🙂
Owsiankę na wodzie jem codziennie już od kilku lat. Daje poczucie sytości na bardzo długo, co sprawia, że doskonale sprawdza się w pracy. Staram się dodawać do niej różne orzechy (które moczę przez całą noc) oraz świeży owoc lub bakalie. Smakuje cudownie. Pozdrawiam 🙂 😀
Owsiankę podobnie gotuję od lat ale nigdy nie namaczałam płatków. Skoro moczenie ma usunąć związki fitynowe to chyba należałoby odlać wodę z namaczania w przeciwnym razie przecież i tak je zjadamy.
Cześć Magdalena, masz rację. Wyrzuciłam cytrynę z przepisu, bo zawierucha w tym temacie dla mnie już minęła.
Pozdrawiam Cię ciepło