Słońce bucha żarem, powietrze faluje, klimatyzacja w samochodzie nie wyrabia a asfalt wydaje się miękki jak plastelina. Późnym letnim popołudniem wracam z pracy i marzę o czymś zimnym, odświeżającym i odżywczym. Czymś co mnie postawi na nogi, zdmuchnie zmęczenie i doda energii. Wpadam do domu, a tam z zamrażarki uśmiechają się do mnie zamrożone owoce czarnej jeżyny i aronii. Wiem, będzie sorbet owocowy!
Owoce zerwałem kilka dni wcześniej i wyłożyłem na tacy do zamrażania, robię to w miarę jak dojrzewają, wyczekuję momentu, gdy są idealne, gdy zawierają w sobie najwięcej życiodajnych witamin i minerałów. Nie bez znaczenie jest również zawartość fruktozy, ze słodkich owoców dużo łatwiej jest przyrządzić zdrowy i smaczny posiłek.
Składniki na zdrowy sorbet owocowy:
- 1 szklanka czarnej jeżyny (lub inne zamrożone owoce)
- 1 szklanka aronii
- 1 banan
- 4 łyżki oleju kokosowego (może być inny zdrowy tłuszcz)
Więcej o zdrowych tłuszczach przeczytasz w tym artykule.
Zamrożone owoce należy wyjąć 15 minut wcześniej. Wszystkie składniki rozdrabniamy na kremową masę mocnym blenderem. W naszej kuchni używamy blendera G21 Perfect Smoothie Vitality, świetnie sobie daje radę z zamrożonymi owocami.
Aronia i czarna jeżyna doskonale komponują się smakowo, “kropką nad i” jest nuta kokosowego posmaku pochodząca z oleju kokosowego. Oprócz wzbogacania smaku olej pełni w lodach jeszcze jedną ważną funkcję – pozwala lepiej przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K).
Więcej o rodzajach witamin przeczytasz w tym artykule.
Z podanych w przepisie składników wychodzą dwie porcje lodów.
Zblendowane owoce wykładamy na talerzyki / pucharki i ozdabiamy świeżymi owocami i listkami mięty.
Na zdrowie!
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Zostaw komentarz