Zastanawiałam się, co zrobić w niedzielę na obiad. Mięsa nie chciałam, napracować się nie chciałam, Michała angażować nie chciałam. Chciałam zjeść i pojechać na koncert o 12-tej. Zastanowiwszy się, co mam w lodówce, wymyśliłam prosty i szybki, a przede wszystkim zdrowy i przepyszny obiad. Zrobiłam warzywne spaghetti.
Składniki na warzywne spaghetti bezglutenowe i bezmięsne dla 4 osób:
- 2 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg pieczarek
- 0,5 kg pomidorów (lub szklanka zdrowego przecieru pomidorowego)
- 2 ząbki czosnku
- pół papryki czerwonej
- pół łyżeczki soli kamiennej
- pół łyżeczki papryki lub 1 mała papryczka
- 1 łyżka tłuszczu kokosowego (może być masło klarowane lub oliwa z oliwek)
- czarny sezam do posypania
![Warzywne spaghetti bezglutenowe i bezmięsne Warzywne spaghetti bezglutenowe i bezmięsne](https://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2015/10/IMG_7531_logo.jpg)
Cebulę obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę. Pieczarki umyłam i pokroiłam na plasterki. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skóry i pokroiłam jakkolwiek. Paprykę pokroiłam w kostkę. Czosnek przecisnęłam przez praskę.
Na dno rondla dałam tłuszcz, na to cebulę i podsmażałam 5 minut. Dodałam pieczarki, a po 5 minutach pomidory i przyprawy. Gotowałam 30 minut, dodałam czosnek, zamieszałam i gotowe.
Cukinię pocięłam na paski, aby udawała makaron wstążki i ugotowałam na parze.
Ułożyłam na talerzach, posypałam czarnym sezamem i gotowe 🙂
![Warzywne spaghetti bezglutenowe i bezmięsne Warzywne spaghetti bezglutenowe i bezmięsne](https://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2015/10/IMG_7544_logo.jpg)
![Warzywne spaghetti bezglutenowe i bezmięsne Warzywne spaghetti bezglutenowe i bezmięsne](https://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2015/10/IMG_7549_logo.jpg)
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.
![recipe image](https://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2015/10/IMG_7546_logo.jpg)
![1star](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
świetny przepis! ja żeby wzbogacić potrawę o białko dodaję jeszcze nasiona chia 🙂 polecam.
Super przepis!!! Właśnie mam klęske urodzaju cukini więc zastanawiam się co z tym fantem zrobić… a tutaj można nawet spaghetti…Jutro działam z tym przepisem na obiad!!! Czy cukinie można mrozić i czy trzeba ją blanszować; może ktoś wie, tak z praktyki…?
Cześć Aida,
Ja cukinię mrożę pokrojoną, nie blanszuję. Po rozmrożeniu wystarczy ją tylko zagotować i jest gotowa.