Domowa granola – zdrowe płatki śniadaniowe

Nasze dzieci uwielbiają płatki śniadaniowe. Nie zawsze mogły jadać je do woli, z jednej strony ograniczamy spożycie mleka, z drugiej skład gotowych płatków śniadaniowych woła o pomstę do nieba. Jednak domowa granola jest tak pyszna i zdrowa, że i duzi i mali chętnie po nią sięgają i chrupią jako zdrowe słodycze…

Przygotowanie zdrowej domowej granoli jest doskonałą okazją do wspólnego spędzenia czasu z dziećmi. Jest przy tym trochę czynności, które z powodzeniem można zlecić naszym pociechom: łuskanie orzechów, odmierzanie wymaganych składników, mieszanie rękoma – trochę jak zabawa w piaskownicy.

Dodatkowo wiadomo nie od dziś, że danie, które dzieci przyrządzą samodzielnie, lub ze znacznym ich udziałem, zupełnie inaczej im smakuje.

Domowa granola
Domowa granola

Składniki na domową granolę

  • 4 szklanki płatków owsianych górskich (1 kg)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (100 gr)
  • 1 szklanka dowolnych orzechów (100 gr)
  • 1 szklanka płatków migdałowych (100 gr)
  • 10 moreli niesiarkowanych (100 gr)
  • 10 daktyli
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • szczypta soli

Płatki owsiane, wiórki kokosowe, orzechy, płatki migdałowe, sezam i sól wymieszać w dużej misce. Dodać do tego lekko podgrzany, rozpuszczony miód i tłuszcz kokosowy.

Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć – doskonale nadają się do tego czyste dziecięce ręce 🙂

Domowa granola
Domowa granola

Wymieszane składniki podzielić równo na dwie blaszki i wstawić do piekarnika, podpiekać w temperaturze 100 stC przez około 50 minut. Co kilka, kilkanaście minut zamieszać drewnianą łyżką. Jeżeli granola się przypieka – zmniejszyć temperaturę.

W międzyczasie morele i daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Po 50ciu minutach wyjąć przesuszoną granolę i dodać do niej rozdrobnione morele, daktyle oraz rodzynki – podpiekać kolejne 10 minut.

Nasz eBook z przepysznymi i odżywczymi kolacjami!

Domowa granola
Domowa granola

Dobrze zrobiona granola powinna być chrupiąca i mieć złoty kolor. Po ostygnięciu należy przesypać ją do szczelnego naczynia, najlepiej szklanego.

Domowa granola
Domowa granola

Podawać ją można z mlekiem, jogurtem lub zajadać samą – smakuje wyśmienicie!

Domowa granola

Dlaczego warto jeść owies?

Dlatego, że działa kojąco, leczy układ nerwowy i rozrodczy, wzmacnia śledzionę i trzustkę, usuwa cholesterol z przewodu pokarmowego i naczyń krwionośnych, wzmacnia mięsień serca. Jest jednym z pokarmów najbogatszych w krzem, który usuwa z komórek substancje toksyczne, uszczelnia naczynia włosowate, zwiększa wytrzymałość i regenerację układu kostnego oraz tkanki łącznej, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.

Owies zawiera czynniki powstrzymujące rozwój grzybów. Usuwa podrażnienia i stany zapalne skóry, poprawiając jej ogólny wygląd i zapobiegając wiotczeniu, ogranicza wypadanie włosów, przyspiesza ich wzrost, wzmacnia paznokcie. Owies zawiera również fosfor niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i nerwów. Ponadto zawiera białko, wartościowe tłuszcze, węglowodany, a także witaminy w szczególności z grupy B oraz wapń, magnez, sód, miedź. Jest doskonały w profilaktyce infekcji. Płatki owsiane mają dużą zawartość błonnika i małą ilość kalorii.

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Granola - zdrowe płatki śniadaniowe
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 8 Review(s)