Podpłomyki gryczane, czyli gryczaki

Gdy syn szedł do pierwszej klasy pojechałam z obojgiem dzieci w Góry Świętokrzyskie. Pomyślałam, że to najbliższe wyższe pagórki i nie stracę dużo czasu na podróż. Chciałam jechać z dziećmi aby pochodzić po górkach i zaprawić je do szkolnej pracy po leniwych wakacjach.

Spędziliśmy tam 3 fantastyczne dni w ostatni weekend przed rozpoczęciem roku szkolnego. Na szlakach nie było tłoku. Nieopodal naszego hotelu otwarto Wioskę Słowiańską, do której każdego dnia wchodziliśmy jako pierwsi. Wyjątkowo mili pracownicy ubrani w stroje wzorowane na tych sprzed kilkuset lat opowiadali nam wiele ciekawych historii. Byliśmy tam prawie sami, więc mieli dla nas dużo czasu i mogliśmy się przyglądać ich pracy od kuchni. Jedną z atrakcji były podpłomyki oraz napar z ziół. W związku z tym, że byliśmy tam prawie sami, mogliśmy tego smakować ile chcieliśmy.

Po powrocie do domu nie pomyślałam, że mogę takie podpłomyki zrobić sama i trochę o nich zapomniałam. Aż zobaczyłam podobne w książce Marka Zaremby Jaglany detoks.

Składniki na podpłomyki gryczane:

  • szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • woda
  • gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie)
  • 2 szczypty soli kamiennej

Kaszę gryczaną wsypać do miski, zalać wodą i odstawić na kilka godzin lub całą noc.

Nasz eBook z przepysznymi i odżywczymi kolacjami!

Podpłomyki gryczane, czyli gryczaki
Podpłomyki gryczane, czyli gryczaki

Po tym czasie wypłukać kaszę, przełożyć do blendera i zalać wodą tak, aby wystawała 2 cm ponad poziom kaszy. Dodać startą gałkę muszkatołową, kurkumę i sól. Zmiksować na gładką masę blenderem.

Rozgrzać patelnię (taką, na której można smażyć bez użycia tłuszczu) i wlać masę na kształt małych placuszków. Delikatnie podsmażać na bardzo małym ogniu po 4 minuty na każdej ze stron. One się właściwie mają suszyć na patelni, nie smażyć.

W tym czasie można przygotować sos. Nam najbardziej smakuje z pastą z awokado, na którą przepis znajdziesz tu. Mogą też być pomidory z cebulką – pycha.

Podpłomyki gryczane, czyli gryczaki
Podpłomyki gryczane, czyli gryczaki

Poza tym do podpłomyków doskonale pasuje hummus (przepis tu), czy jakikolwiek inny sos. Same lub z dżemem też są pyszne.

Podpłomyki gryczane, czyli gryczaki
Podpłomyki gryczane, czyli gryczaki
Podpłomyki gryczane, czyli gryczaki
Podpłomyki gryczane, czyli gryczaki

Smacznego! 🙂

Porcja dla 4 osób.

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Kasza gryczana jest bezglutenowa oraz nie zakwasza organizmu. Zawiera znaczne ilości magnezu, który wspomaga przyswajanie wapnia z pożywienia, a co za tym idzie wzmacnia kości. Znajdują się w niej również tak potrzebne składniki, jak: błonnikbiałkokwas foliowywitaminy (E, K, B1, B2, B3, B6), wapń, żelazopotascynk, fosforwęglowodany. Jest świetna dla jelit, układu nerwowego, serca, kości, odporności.

Źródła informacji

Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:


 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Podpłomyki gryczane, czyli gryczaki
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 13 Review(s)