Niektórym trudno jest sobie wyobrazić poobiednią, niedzielną herbatkę bez czegoś słodkiego. Jeżeli nie chcesz się napychać pustymi kaloriami, to aromatyczna zapiekanka owocowo-jaglana będzie dla Ciebie idealna!
Za sprawą zawartego w niej kardamonu zimą dodatkowo będzie działała rozgrzewająco. Natomiast latem, aby schłodzić jej ognisty temperament wystarczy dodać do niej łyżkę gęstego jogurtu naturalnego.
Składniki na bezglutenową zapiekankę owocowo jaglaną:
- 2 jabłka
- 1/4 świeżego ananasa
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1 gałązka świeżego tymianku (pomiń jeśli akurat nie masz)
- 1 łyżka miodu, lub kilka daktyli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szczypty kardamonu
- 1 łyżka tłuszczu kokosowego lub masła klarowanego
Kruszonka:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu lub innego zdrowego słodzika
Przygotowanie:
Z umytych jabłek wytnij gniazda nasienne. Jabłka i ananasa pokrój w kostkę o grubości około 2 cm.
Masło klarowane lub olej kokosowy rozpuść na patelni i przełóż do niej pocięte w kostkę owoce. Dodaj posiekane daktyle (lub miód), cynamon i kardamon. Zapiekaj na wolnym ogniu do czasu aż owoce zmiękną. Pod koniec dodaj posiekany tymianek.
Do osobnego naczynia przełóż ugotowaną kaszę jaglaną, dodaj olej kokosowy, płatki migdałowe i miód – wszystko dokładnie wymieszaj.
Przygotowany na patelni mus owocowy przełóż do naczynia do zapiekania, naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia ciasta. Posyp owoce równomiernie przygotowaną kruszonką jaglaną.
Wstaw na 10-15 minut do nagrzanego do 180 st C piekarnika. Gotowe!
Podawaj na gorąco. Latem smakuje fantastycznie z zimnym jogurtem naturalnym.
Porcja dla 2 osób.
UWAGA: Pobierz przepisy!
“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe“
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.
mniam :))))