Chlebek bananowy uda się każdemu. Nie każdy musi mieć ochotę i talent do wypieku ciast, ale taki chlebek bananowy przygotuje nawet dziecko – naprawdę! Wystarczy wszystkie składniki dokładnie wymieszać, włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Po godzinie można się delektować pysznym i pachnącym chlebkiem bananowym.
Chlebek bananowy to właściwie ciasto, dość zwarte, wilgotne, lekko słodkie ciasto. Doskonale nadaje się jako przekąska, albo lekki lunch do pracy. My taki chlebek bananowy najczęściej robimy wtedy, gdy uda na się kupić bardzo dojrzałe (ciemne) banany.
Dojrzałe banany przepięknie pachną i są wyjątkowo słodkie, co bezpośrednio przekłada się na smakowitość gotowego chlebka.
Składniki na chlebek bananowy
- 4 dobrze dojrzałe banany, 3 do ciasta i 1 do ozdoby.
- 2 jajka, można zastąpić 2 łyżkami zmielonego siemienia zalanymi gorącą wodą
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła klarowanego
- garść pokrojonych daktyli, mogą być rodzynki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mleka roślinnego, można zastąpić zwykłym
- 3/4 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej lub innej pełnoziarnistej
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- dwie szczypty zdrowej soli
Chlebek bananowy – przygotowanie
Zaczynamy włączeniem piekarnika, temperaturę ustawiamy na 180 stopni C.
Następnie dokładnie rozgniatamy 3 banany widelcem, jak będą dojrzałe to zrobisz to błyskawicznie i bez wysiłku. Do rozgniecionych bananów dodajemy proszek do pieczenia, sól, jajka (albo zmielone siennie lniane zalane gorącą wodą), roztopiony tłuszcz, drobno posiekane daktyle, cynamon, mleko roślinne i posiekane bakalie.
Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i płatki owsiane, ponownie mieszamy do czasu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Keksówkę lub foremkę do pasztetu wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej całe przygotowane ciasto. Na powierzchni robimy dekorację z 4ego banana. Tu można popisać się pomysłowością, ja obranego banana przekroiłem wzdłuż i ułożyłem w taki sposób.
Przygotowany do pieczenia chlebek wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około godziny. Co jakiś czas należy kontrolować pieczenie, jeżeli powierzchnia ciasta zaczyna się przypalać to należy obniżyć temperaturę, lub przełączyć na grzanie tylko dolnej części piekarnika. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym szpikulcem, czy na spodzie ciasto jest dobrze wypieczone (nie przykleja się).
Po upieczeniu koniecznie odstaw do wystygnięcia. Ciasto najlepiej smakuje po około godzinie, wtedy jego powierzchnia jest lekko chrupiąca a środek miękki i wilgotny.
Chlebek bananowy możesz podać z domowymi powidłami i bakaliami – migdały, orzechy. Ale sam również smakuje wybornie 🙂
A po zapakowaniu do pudełka, taki zestaw możesz zabrać ze sobą do pracy.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Dwie łyżeczki proszku do pieczenia? Łyżeczka cynamonu?
Tak, dwie łyżeczki (takie od herbaty) proszku do pieczenia i jedna cynamonu (startego).
Kolejny świetny przepis i zarazem bardzo szybki:)Muszę koniecznie go wypróbować mam tylko nadzieję że nie wyjdzie mi zakalec u mnie z wypiekami różnie bywa aczkolwiek bardzo ciekawa propozycja zachęca do zrealizowania pozdrawiam
Ciasto na pewno Ci trochę urośnie, jednak jego konsystencja może być lekko zakalcowata (taki wilgotny chlebek)
Mam dwa pytania. Jaki typ mąki orkiszowej najlepiej się nada? I czy daktyle powinny być świeże czy suszone? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Najlepsza będzie mąka razowa, daktyle mogą być świeże lub suszone.
wygląda i brzmi smacznie, muszę przyznać, że kusi mnie dorzucenie nieco kakao lub karobu i nieco mąki kokosowej. Muszę wypróbować.
Czy maka bezglutenowa zamiast pelnoziarnistej bedzie OK? Czy moze jakas inna?
Tak możesz użyć mąki bezglutenowej. Witaj na naszym blogu Paula 🙂
Czy mogę i ile dać więcej mąki do tych proporcji, aby nie dodawać płatków owsianych? Dziekuje, pozdrawiam
Tak, możesz płatki owsiane zastąpić mąką w stosunku 1:1 (dodatkowe półtorej szklanki mąki). Witaj na naszym blogu! 🙂
Dziekuje za szybką odpowiedz! 🙂 pozdrawiam
Również pominęłam płatki owsiane.
Zastąpiłam je mąka. W sumie dałam jej 2 szklanki i wystarczyło do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Uważam, że 3 szklanki to znacznie za dużo.
Dzien dobry:-))
Szukalam czegos do pozarcia na drugie sniadanie:) i znalazlam Wasz chlebek…juz samo patrzenie na zdjecia sprawia,ze czuje zapach bananow:)
Mam pytanie,czy moge make orkiszowa zastapic kokosowa?
Mam pytanie odnośnie proszku do pieczenia. Czy jest on zdrowy? czy lepiej zastąpić czymś innym? Czytałem że niektórzy zamiast proszku dają sodę oczyszczoną.
Tomek, proszek do pieczenia najlepiej w wersji bio (bez aluminium), albo rzeczywiście zastąpić sodą. W przypadku sody trzeba jednak zadbać, aby w cieście były jakieś kwaśne dodatki (owoce, maślanka, jogurt), które wejdą w reakcję z sodą i spulchnią ciasto.
Próbowaliście z sodą zamiast proszku? Jeśli tak to ile daliście i jakie dodatki aby soda podział?
Ja nie próbowałem. Zamieniając proszek na sodę faktycznie trzeba zadbać o dodatek czegoś kwaśnego, aby soda zaczęła działać. Może trochę soku z cytryny?
Robi sie chlebek. Pachnie w calym mieszkaniu?. Dalam pol lyzeczki sody i troche soku z cytryny.
Nigdy więcej! 😉 Zrobiłam jakoś tak przy okazji, dorzuciłam do piekarnika w którym robił się obiad, i przepadłam! Jest cudowny, przepyszny i nie mogę się powstrzymać od jedzenia go. Nigdy więcej bo moja silna wola jest wystawiona na zbyt ciężką próbę 🙂
Zrobiłam ze zwykłej tortowej mąki, z rodzynkami, pestkami dyni i słonecznika, następnym razem (a jednak!) spróbuje zgodnie z przepisem.
Obłędny! Wejdzie na stałe do menu naszej rodziny, smakował wszystkim.
Czy bakalie można zmielić? Chciałam taki chlebek dać Maluszkowi- 15 mies. Z takimi posiekanymi chyba sobie jeszcze nie poradzi? Czy zmielenie bakalii wpłynie na konsystencję ciasta?
Jeśli je wcześniej namoczysz, to bez problemu zmielisz. Trochę na konsystencję wpłynie, ale warto spróbować – będzie pyszny.
Wyszedł przepyszny ? Zamiast proszku do pieczenia użyłam sody rozpuszczonej w 2 łyżkach jogurtu naturalnego. Dziękuję za pyszny przepis ? Pozdrawiam
Staram się zdrowo odżywiać ale często mam ochotę na coś słodkiego, taki chlebek to strzał w dziesiątkę, jutro piekę, często korzystam z Waszych przepisów, są super, dziękuję i pozdrawiam ?
A jeśli chcę użyć siemienia lnianego, to ile wody użyc do zalania? Pozdrawiam!
Tyle, aby zakryła siemię. Zalej, zamieszaj i przykryj spodkiem na 10 minut.
Pozdrawiam 🙂
Witam !!!Jestem z wami od jakiegoś czasu i dopiero wczoraj zajrzałam do przepisów.Oto jest chlebek bananowy trochę zmodyfikowany ,jest pyszny.TATIANA I MICHAŁ DZIĘKUJE ZE JESTEŚCIE.
Upiekłam ten chlebek na imprezę urodzinową mojej mamy i goście byli nim zachwyceni. Ładnie wyrósł, był fantastycznie wilgotny i smakowity.
Hej mam pytanie 😉 jaki macie tu rozmiar keksówki?
Hej, będzie 2 litry 🙂
Sprobuje dzis w wersji bez glutenu z maka kokosowa, co pewnie wpłynie na konsystencje
Jaka mąka bezglutenowa byłaby Waszym zdaniem najlepsza do tego chlebka?
Mąka z kaszy gryczanej lub migdałów świetnie się tu sprawdzi.