Bezglutenowe bananowe naleśniki z porzeczkami

Bezglutenowe naleśniki. Michał pojechał w sobotę na konferencję podcasterów. Mieliśmy na takie imprezy jeździć razem, ale miała potrwać cały dzień, więc zostałam w domu z juniorem. Można byłoby go zabrać, ale jest na etapie nauki chodzenia i cały czas się kręci po domu zafascynowany nową umiejętnością.

Chciałam czymś ciepłym przywitać Michała i pomyślałam, że ucieszą go słodkie bezglutenowe naleśniki bananowe. Dzieci za nimi przepadają, dlatego i dla nich była to miła odmiana od zupy kapuścianej 😉

Usmażyłam bezglutenowe naleśniki z bananów, z dodatkiem wiórków kokosowych i czarnych porzeczek (mam zamrożone z lata).

Składniki na bezglutenowe bananowe naleśniki z porzeczkami dla 4 osób:

  • 4 banany
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki czarnych porzeczek (mogą być mrożone) lub dżemu porzeczkowego
  • 100 gr wiórków kokosowych (część zostawić do posypania)
  • 0,5 szklanki zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 łyżeczka cynamonu do posypania
  • masło klarowane do smażenia

Banany (bez skórki) zmiksowałam blenderem razem z jajkami i mąką owsianą oraz wiórkami kokosowymi. Do masy dodałam całe porzeczki i wymieszałam.

Na patelni rozgrzałam masło klarowane i wylewałam masę na kształt placków. Smażyłam pod przykryciem i z obu stron.

Usmażone naleśniki ułożyłam na talerzu, posypałam cynamonem i wiórkami kokosowymi, dodałam po kilka owoców i gotowe.

Były pyszne!

Bezglutenowe bananowe naleśniki z porzeczkami
Bezglutenowe bananowe naleśniki z porzeczkami
Bezglutenowe bananowe naleśniki z porzeczkami
Bezglutenowe bananowe naleśniki z porzeczkami

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Bezglutenowe bananowe naleśniki z porzeczkami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania