Buraczki z jogurtem

Rzecz działa się w 2012 roku na południowym wybrzeżu tureckim, nieopodal Alanya. Podczas letniego wypoczynku zapragnęłam się przekonać, czy takie typowo polskie warzywo, jak buraki czerwone, jadane są również w Turcji. W jednej z uroczych knajpek udało mi się namierzyć buraczki w formie przystawki do późnego letniego obiadu.

Podawane na zimno, z gęstym tureckim jogurtem, wspaniale podkreślały smak mięsa.

Składniki na buraczki z jogurtem:

Buraki umyj i ugotuj w skórce, po czym pozbądź się skórki, gdy buraki są jeszcze gorące.

Aby z gorącego buraka zdjąć skórkę, zanurz go w zimnej wodzie trzymając dłońmi i złuszcz skórkę. Bardzo wygodne i szybkie obieranie.

Potnij je na zgrabną kostkę i polej sokiem z cytryny oraz oliwą. Poczekaj aż wystygną.

Zrób sos z jogurtu, czosnku i soli. Polej wystudzone buraki i gotowe.

Smacznego!

Porcja dla 2 osób.

Dlaczego warto jeść buraki?

Uff, można by naprawdę dużo pisać na ten temat, ale tak w skrócie to: burak wzmacnia serce, uspokaja ducha, poprawia krążenie, oczyszcza krew, korzystnie wpływa na wątrobę, działa przeciwnowotworowo, pomaga w menstruacji. Jest bogaty w składniki mineralne takie jak krzem, wapń, potas, fosfor, żelazo, kwas foliowy, magnez, kobalt, a także witaminy A, C, B1. Regularne jego spożywanie wzmacnia układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Wzmacnia odporność i pomaga w rekonwalescencji po przebytych chorobach.

 

Źródła informacji

Jaglany Detoks – bezpłatny eBook!


 

1. Właściwe nawyki – fundamenty zdrowia
2. Okresowe posty – pomagają czy szkodzą?
3. Jaglany Detoks – autostrada do zdrowia
4. 6 kluczowych zasad Jaglanego Detoksu
5. Czy Jaglany Detoks jest dla Ciebie?
6. Co mówią osiągnęły osoby, które przeszły detoks?

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Buraczki z jogurtem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
1.51star1stargraygraygray Based on 2 Review(s)