Nie wyobrażam sobie świąt bez ciasteczek. Dlatego powstały boskie ciasteczka jaglane z kokosem, gdy odkryłam, że można zrobić ciastka z kaszy jaglanej z dodatkiem kokosa, Bardzo je lubimy, tym bardziej, że dostarczamy przy okazji duże ilości cennych składników niezbędnych dla naszego organizmu. A do tego się ich nie piecze!
Tylko 15 minut gotowania kaszy i 20 minut zabawy w robienie kulek. Są naprawdę pyszne i lekkie. A w odpowiedniej aranżacji stanowią wspaniałą ozdobę świątecznego stołu.
Składniki na boskie bezglutenowe ciasteczka jaglane z kokosem:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia ciastek
- 2 – 3 łyżki miodu albo ksylitolu
- 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
Kaszę jaglaną przed ugotowaniem koniecznie wypłucz w ciepłej wodzie – pozwoli to pozbyć się charakterystycznego smaku goryczki.
Gotuj ją 10 minut na małym ogniu, z dodatkiem oleju w 1,5 szklanki wody. Po ugotowaniu poczekaj aby kasza przestygła, ale nie wystygła. Jeszcze ciepłą zmiksuj blenderem razem z miodem na gładką masę. Następnie masę wymieszaj z wiórkami (najwygodniej rękoma w garnku).
Z masy zrób kulki i obtocz je we wiórkach. Podczas tworzenia kulek możesz do środka włożyć świeżo wyłuskane orzechy laskowe albo migdały.
Jeśli nie masz czasu bawić się we wzorki, zroluj ciasto jak na kopytka, obtocz we wiórkach i potnij nożem:-)
Możesz przechowywać je 4 dni szczelnie zamknięte i w lodówce. Wychodzi około 25 sztuk.
Na święta możesz zrobić takie ciastka w świąteczne wzory.
Kasza jaglana jest jednym z niewielu zbóż nie zawierającym fityny, dzięki temu nie zakwasza organizmu. Dodatkowo ma właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Ogrzewa organizm, szczególnie jeśli ją podprażysz. Wzmacnia układ odpornościowy i ze względu na zawartość krzemu regeneruje błony śluzowe, dobrze wpływa na stan kości, wygląd włosów oraz paznokci. W kuracjach leczniczych stosuje się ją w chorobach trzustki, śledziony i przy anemii. Kasza jaglana wzmacnia organy kobiece i poprawia funkcjonowanie żeńskich gruczołów płciowych. W kaszy jaglanej znajdziesz białko, witaminy B1, B2, B6, kwas foliowy, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, krzem. Nie zawiera glutenu. Płatki kokosowe zawierają białko, bardzo dużo błonnika, witaminy B, B2, B6, PP, E, C, K, kwas foliowy, magnez, potas, selen, miedź, mangan, cynk, żelazo, wapń, kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone, przy czym tych ostatnich jest 3 razy mniej niż jednonienasyconych. Oleje jednonienasycone są szczególnie cenne, ponieważ nie gromadzą cholesterolu i są dużo stabilniejsze (trudniej ulegają zepsuciu – jełczeniu) niż wielonienasycone.
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.
Te ciasteczka mają wielkie powodzenie w mojej rodzinie. Kiedy zrobiłam je pierwszy raz, moja córka pochwaliła i zapytała co jest głównym składnikiem. Odpowiedziałam – kasza jaglana. Zdziwiona powiedziała, że nigdy nie przepadała za tą kaszą. Od tego momentu jest wielką fanką kaszy jaglanej, a ciasteczka robi jak tylko często się da.
Kingo, dziękuję za komentarz. Bardzo się cieszę, że ciasteczka smakują 🙂
Pozdrawiam!
Alez Wy macie fajne pomysly, “jestescie” moja ksiazka kucharska i skarbnica wiedzy – dziekuje.
Mam pytanie czy kasze jaglana mozna zastapic kasza quinoa ?
Dziękujemy za miły komentarz 🙂
Jaglanka, oprócz tego, że jest bardzo zdrowa i nasza lokalna, to dobrze się klei, dzięki czemu da się z niej coś ulepić. Ja bym nie zamieniała na quinoa. 🙂
Pozdrawiam!
Czy tych ciasteczek się nie piecze?
Nie, nie piecze się 🙂
zmodyfikowałam odrobinę..podczas gotowania dodałam łyżeczkę ksylitolu, kasza stała się lekko słodkawa, a do wiórek dorzuciłam garstkę płatków migdałowych i ulepiłam kuleczki. przechłodziłam w lodówce i podałam znajomym. nie zostało śladu..po kuleczkach i nikt z pałaszujących wierzyć nie chce że to jaglanka 😉 dziękuje!
Ja dziękuję za komentarz 🙂 Cieszę się, że smakowały znajomym, bo z nimi zazwyczaj jest najciężej 😉
Proszę o radę czym mogę zastąpić miód w przepisach żeby zachować konsystencję?
Można spróbować z syropem klonowym, tylko trzeba by go było trochę odparować podgrzewając delikatnie na patelni, aby był gęstszy.
Zrobiłam kuleczki, dodałam trochę więcej miodu, a do środka orzeszek laskowy …. pycha ?
Orzeszek… – mniam 🙂
Moje ciasteczka sie rozsypywaly. Nie dalo sie ich utrzymac w rece. Co moge zrobic aby byly twardsze. Ps. Trzymalam je w lodowce 2 godz.
Myślę, że pomogłaby dodatkowa ilość miodu. One już podczas robienia kulek, czy innych wzorków nie powinny się rozpadać.
Mam pytanie czy chodzi o płatki kokosowe czy wiórki i czy w ogóle jest to jakaś różnica.
W składnikach są wiórki, a w opisie płatki.
Wiórki i płatki są tu używane zamiennie, czyli nie ma różnicy 🙂