Boskie bezglutenowe ciasteczka jaglane z kokosem

Nie wyobrażam sobie świąt bez ciasteczek. Dlatego powstały boskie ciasteczka jaglane z kokosem, gdy odkryłam, że można zrobić ciastka z kaszy jaglanej z dodatkiem kokosa, Bardzo je lubimy, tym bardziej, że dostarczamy przy okazji duże ilości cennych składników niezbędnych dla naszego organizmu. A do tego się ich nie piecze!

Tylko 15 minut gotowania kaszy i 20 minut zabawy w robienie kulek. Są naprawdę pyszne i lekkie. A w odpowiedniej aranżacji stanowią wspaniałą ozdobę świątecznego stołu.

Składniki na boskie bezglutenowe ciasteczka jaglane z kokosem:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia ciastek
  • 2 – 3 łyżki miodu albo ksylitolu
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego

Kaszę jaglaną przed ugotowaniem koniecznie wypłucz w ciepłej wodzie – pozwoli to pozbyć się charakterystycznego smaku goryczki.

Gotuj ją 10 minut na małym ogniu, z dodatkiem oleju w 1,5 szklanki wody. Po ugotowaniu poczekaj aby kasza przestygła, ale nie wystygła. Jeszcze ciepłą zmiksuj blenderem razem z miodem na gładką masę. Następnie masę wymieszaj z wiórkami (najwygodniej rękoma w garnku).

Z masy zrób kulki i obtocz je we wiórkach. Podczas tworzenia kulek możesz do środka włożyć świeżo wyłuskane orzechy laskowe albo migdały.

Jeśli nie masz czasu bawić się we wzorki, zroluj ciasto jak na kopytka, obtocz we wiórkach i potnij nożem:-)

Możesz przechowywać je 4 dni szczelnie zamknięte i w lodówce. Wychodzi około 25 sztuk.

Nasz eBook z 3 dniowym jadłospis oparty na jaglance!

Boskie ciasteczka jaglane z kokosem
Boskie ciasteczka jaglane z kokosem

Boskie ciasteczka jaglane z kokosem
Boskie ciasteczka jaglane z kokosem

Na święta możesz zrobić takie ciastka w świąteczne wzory.

Boskie bezglutenowe ciasteczka jaglane z kokosem
Boskie bezglutenowe ciasteczka jaglane z kokosem

Dlaczego warto spożywać kaszę jaglaną.

Kasza jaglana jest jednym z niewielu zbóż nie zawierającym fityny, dzięki temu nie zakwasza organizmu. Dodatkowo ma właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Ogrzewa organizm, szczególnie jeśli ją podprażysz. Wzmacnia układ odpornościowy i ze względu na zawartość krzemu regeneruje błony śluzowe, dobrze wpływa na stan kości, wygląd włosów oraz paznokci. W kuracjach leczniczych stosuje się ją w chorobach trzustki, śledziony i przy anemii. Kasza jaglana wzmacnia organy kobiece i poprawia funkcjonowanie żeńskich gruczołów płciowych. W kaszy jaglanej znajdziesz białko, witaminy B1, B2, B6, kwas foliowy, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, krzem. Nie zawiera glutenu.

Dlaczego warto spożywać kokos.

Płatki kokosowe zawierają białko, bardzo dużo błonnika, witaminy B, B2, B6, PP, E, C, K, kwas foliowy, magnez, potas, selen, miedź, mangan, cynk, żelazo, wapń, kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone, przy czym tych ostatnich jest 3 razy mniej niż jednonienasyconych. Oleje jednonienasyconeszczególnie cenne, ponieważ nie gromadzą cholesterolu i są dużo stabilniejsze (trudniej ulegają zepsuciu – jełczeniu) niż wielonienasycone.

Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:


 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Boskie bezglutenowe ciasteczka jaglane z kokosem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 10 Review(s)