Co można zrobić z jeżyn? Są bardzo zdrowe i warto wykorzystać je podczas lata aby wzmocnić organizm, ale nie każdy za nimi przepada, ponieważ są cierpkie. My jeżyny spożywamy w postaci musu do śniadania, koktajlu, smoothie, czy jako fantastyczny pudding jeżynowy z kaszą jaglaną na deser, a czasami i na śniadanie.
Składniki na fantastyczny pudding jeżynowy z kaszą jaglaną dla 4 osób:
- 8 łyżek suchej kaszy jaglanej
- szklanka jeżyn
- 2 jabłka
- 1 banan
- 2-4 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
- łyżka miodu (można pominąć), nie dawać dzieciom poniżej 18 miesiąca lub syropu klonowego
- szklanka mleka roślinnego lub zwykłego
Kaszę opłukać i ugotować (15 minut) w 2 razy większej ilości wody niż kaszy.
Gdy kasza się ugotuje zmiksować ją z pozostałymi składnikami, przelać do pucharków i gotowe.
Przede wszystkim dlatego, że JEST! W sezonie jej dojrzewania (środek lata) należy zajadać się nią przy każdej możliwej okazji. Okres dojrzewania poszczególnych owoców i warzyw nie jest przypadkowy. Te, które właśnie dojrzewają w danym rejonie, zawierają minerały i witaminy, które organizm człowieka właśnie w tym okresie potrzebuje. Potrzebuje ich do przetrwania upałów i przygotowania się do zmiany pogody, przygotowania się do nadchodzącej jesieni. Czarne jeżyny zawierają duże ilości przeciwutleniaczy podwyższających odporność organizmu, więcej o podnoszeniu naturalnej odporności przeczytasz w tym artykule. Dodatkowo czarna jeżyna zawiera antocyjany (naturalny barwnik pochodzenia roślinnego), kwas elagowy (związek z grupy polifenoli) i kwasy fenolowe – wszystkie mają działanie przeciwnowotworowe.
UWAGA: Bezpłatny eBook!
„Jaglany Detoks
brama do
zdrowego odżywiania”
A w nim:
1. Właściwe nawyki – fundamenty zdrowia.
2. Okresowe posty – pomagają czy szkodzą?
3. Jaglany Detoks – autostrada do zdrowia.
4. 6 kluczowych zasad Jaglanego Detoksu.
5. Dlaczego Jaglany Detoks jest dla Ciebie?
6. Co mówią osoby, które przeszły detoks?
Zostaw komentarz