Lubimy robić posiłki na bazie makaronu pełnoziarnistego. Szybko się go przygotowuje, jednocześnie dzięki zawartości błonnika i minerałów powstaje z niego zdrowy i na długo sycący posiłek. Kluczem do jego przygotowania jest dobry i zdrowy sos, tym razem na bazie orzeszków nerkowca.
Uwielbiam orzeszki nerkowca za ich smak, wartości odżywcze, a nade wszystko za właściwości zagęszczające. Doskonale nadaje się do tworzenia smakowitych, zawiesistych i zdrowych sosów.
Składniki na fettuccine z brokułami:
- 1 brokuł
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki stołowe sezamu
- płaska łyżeczka zdrowej soli (kamienna, morska lub himalajska)
- 1 szklanka wody
- pełnoziarnisty makaron spaghetti
- 1-2 łyżki stołowe płatków drożdżowych (opcjonalnie)
Przed przygotowaniem posiłku orzeszki nerkowca należy zalać wodą i pozostawić na minimum 15 minut. Sezam należy lekko podprażyć na suchej patelni. Ogrzewamy go do czasu, aż poczujemy jego intensywny zapach, zbyt długie prażenie spowoduje, że będzie gorzki.
Brokuła należy lekko podgotować na parze, wystarczy 5 minut gotowania, aby się nie rozpadał. W tym samy czasie gotujemy również makaron – zgodnie ze wskazówkami na etykiecie z opakowania.
Teraz robimy sos. Odlewamy wodę z orzeszków nerkowca i wrzucamy je do blendera kielichowego. Dodajemy podprażony sezam, czosnek, zmielone ziarna sezamu i wodę. Miksujemy wszystko na gładką masę – tutaj masz linka do blendera, którego my używamy. Trwa to około 1-2 minuty. Po zmiksowaniu przelewamy do garnka i zagotowujemy mieszając od czasu do czasu, aby sos się nie przypalił. Płatki drożdżowe nie są obowiązkowe, ale świetnie podkręcają smak.
Na talerzu wykładamy ugotowany makaron, ozdabiamy go różyczkami ugotowanego na parze brokuła i polewamy sosem z orzechów nerkowca.
Jeżeli chcesz uzyskać bardziej serowy smak, do sosu należy dodać 2-4 łyżki suchych płatków drożdżowych – pycha 🙂
Porcja dla 4 osób.
Smacznego!
Brokuły obfitują w żelazo, siarkę, witaminy z grupy B oraz posiadają więcej witaminy C niż cytrusy. Zawierają witaminę A, która wpływa korzystnie na wzrok, skórę oraz pomaga w przyswajaniu wapnia. Lekko podgotowane zachowają cały swój chlorofil. W nim zaś znajduje się magnez, który w organizmie działa podobnie do witaminy D regulując poziom wapnia. Dodatkowo chlorofil przeciwdziała gazom powstającym na skutek obecnej w brokułach siarki.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Bardzo smaczne danie, proste w wykonaniu i niewymagające szczególnych umiejętności. W godzinkę mamy przygotowanie, zjedzenie i posprzątane po obiedzie, a wszyscy zdrowo nakarmieni! Dla mnie bomba!
Przepyszne danie. Lekkie a zarazem sycace, nawet najmodsi sie skusza 🙂 Polecam.
Wypróbowałam przepis, pyszne danie. Dodałam jeszcze pierś z kurczaka i odrobinę chili. Pychota. Dzięki za przepis
Czy można użyć tej samej wody, w której się moczyly orzechy, czy jest ona nieodpowiednia?
Tak, można użyć tej samej wody.
No właśnie robię i się zastanawiam, ile tego zmielonego ziarna sezamu dodać ? W przepisie jest tylko prażone ziarno ?
To dlatego, że ziarno należy samodzielnie zmielić przed dodaniem do potrawy 🙂 Zmielonego należałoby dać o około połowę mniej.