Moja mama bardzo lubi flaczki. Ja będąc małym dzieckiem lubiłam co prawda tę zupę, ale zdecydowanie nie byłam w stanie zjeść flaków. Ale kiedyś mama ugotowała flaczki bez flaków… Jakież one były pyszne!
Zamiast tego użyła boczniaków. Ugotowała rosołek warzywny, grzybki pocięła w zgrabne paski i powstało coś wyjątkowego. Dlatego dzielę się sposobem mojej mamy na flaczki bez flaków. Takie gotuję i nasze dzieci (te powyżej 6 roku życia;-) bardzo je polubiły.
Składniki na wegańskie flaczki z boczniaków:
- 2,5 l wody
- 50 dag boczniaków
- po 10 dag marchewki, pietruszki i pora
- 25 dag cebuli
- po 0,5 łyżeczki kozieradki, pieprzu, słodkiej papryki, gałki muszkatołowej
- po łyżce dobrej soli, majeranku, lubczyku i oliwy z oliwek
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Wegańskie flaczki z boczniaków – sposób wykonania.
Marchewkę i pietruszkę pokrój w małą kostkę, pora w krążki, a boczniaki w paski. Wszystko wraz z przyprawami daj do garnka z wrzątkiem i gotuj na małym ogniu 20 minut.
Porcja dla 4 osób na 2 razy.
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Witam, od kilku miesięcy próbuję nieco zmodyfikować naszą dietę w kierunku zdrowszej, roślinnej, z lepszym lub gorszym rezultatem;-). Ten przepis należy zdecydowanie do tej pierwszej grupy, najchętniej zjadłabym cały garnek sama, zupa jest obłędnie pyszna, bogata smakowo. Do dziś zastanawiam się jak mogłam tyle lat nie używać gałki muszkatołowej;-) Pozdrawiam i dziękuję!