Aromatyczna frittata z dodatkiem świeżych warzyw wspaniałe się nadaje na energetyczne śniadanie albo ciepłą kolację! Same pyszne składniki: cukinia, jajka, szczypiorek. A przede wszystkim łatwo się ją robi.
Składniki na frittatę z cukinią dla 2-3 osób:
- 2 małe cukinie
- 4 jajka
- 2 małe cebule
- mały pęczek szczypioru
- 50 g startego żółtego sera
- 0,5 łyżeczki dobrej soli
- po 2 szczypty pieprzu i gałki muszkatołowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła klarowanego
Na patelnię wlej oliwę i delikatnie podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj cukinię pokrojoną na ćwierć-talarki i podduś przez 5 minut. Dodaj połowę posiekanego szczypiorku i przypraw. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego, zalej lekko posolonymi roztrzepanymi jajkami i posyp startym serem. Piecz 20 minut w przykrytym naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu posyp resztą szczypiorku.
Podawaj z sosem czosnkowym, który zrobisz z:
- 1 jogurtu naturalnego
- odrobiny świeżo zmielonego pieprzu
- 1 wyciśniętego ząbka czosnku
Frittata gotowa! Prawda, że proste? Smacznego!
UWAGA: Bezpłatny eBook!
„6 kroków do zdrowego odżywiania”
Bezpłatny eBook, a w nim:
I pomyslec, ze ja przez cale studia jadlem tylko dwa dania: 1. Ryz ze gotowana kielbasa zwyczajna i ogorek konserwowy jako surowka. A drugie danie to ogorek kiszony z kielbasa i ryzem. Dlatego pewnie zonaci mezczyzni zyja znacznie dluzej od kawalerow
Dziękuję Janie za odwiedzenie naszego bloga i pozostawienie tak zabawnego wpisu:-)
Mam nadzieję, że przepis zainspirował Cię do przygotowania frittaty swojej żonie, bo domyślam się, że ją masz?:-)
To byłoby trudne w tej chwili, skoro ja jestem w innym kraju, co ona. Natomiast mam pytanie: czy umieszczanie linkow do innych stron www jest zabronione na Waszej stronie?
Linki związane z tematyką bloga można oczywiście załączać 😉