Hummus z czerwonym burakiem robi się prawie tak samo jak klasyczny, który na stałe już zagościł na naszym stole. Ten normalny, dzieci najbardziej lubią w pełnoziarnistych plackach tortilla. Teraz przyszedł czas na małe eksperymenty, co się stanie jak do tej “humusowej bazy” dodamy na przykład buraka czerwonego?
Oczywiście uzyskamy zupełnie inny, w mojej ocenie dużo weselszy kolor. Jednak oprócz walorów estetycznych dodanie buraka do hummusu to doskonały sposób na przemycenie do już znanego i lubianego dania bardzo wartościowego i zdrowego warzywa, jakim jest burak czerwony.
Składniki na hummus z czerwonym burakiem:
- 3 małe lub jeden duży burak
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 6 łyżek sezamu
- 3 lub 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki wody
- sok z 1/2 cytryny
- pół łyżeczki soli himalajskiej lub kamiennej
Ciecierzycę zalać letnią wodą i zostawić do namoczenia na całą noc. Następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować około 2 godziny. Po ugotowaniu ziarna ciecierzycy powinny być miękkie, tak, aby z łatwością dały się rozgniatać palcami. Ugotowaną ciecierzyce odcedź i pozostaw do ostygnięcia, nie pozbywaj się wody w której się gotowała.
Buraki umyj i gotuj w wodzie 40 minut, następnie zalej zimną wodą i pod wodą “obsmycz” ze skórek.
Sezam upraż na suchej patelni, podgrzewaj go do czasu, aż zacznie wydawać przyjemny zapach, nie dłużej bo wtedy nabierze nieprzyjemnego gorzkawego posmaku.
Do blendera kielichowego włóż wszystkie składniki: ugotowaną ciecierzycę, pokrojonego w grubą kostkę buraka, uprażony sezam, czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i 1/4 szklanki wody w której gotowała się ciecierzyca.
Blenduj kilka minut, do uzyskania kremowej konsystencji. Na początku blendowania trzeba kilkakrotnie wyłączać blender i drewnianą łyżką zgarniać nierozdrobnione fragmenty ze ścianek blendera.
Gotowy hummus powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli ciągle jest zbyt zwarty to dodaj więcej zimnej wody pozostałej z gotowania ciecierzycy.
Hummus z czerwonym burakiem z uwagi na to, że zawiera dość dużo białka najlepiej jest jadać z warzywami zielono listnymi: kapustą pekińską, cykorią, jarmużem, albo sam jak to robi nasz 14-miesięczny synek 🙂
Buraki czerwone są szczególnie cennym warzywem z uwagi na dużą zawartość betacjanów, które działają bakteriobójczo i przeciwnowotworowo. Betanina to naturalny barwnik, dzięki któremu buraki uzyskują piękną burgrundową barwę, betaina jest przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki, które są przyczyną powstawania przewlekłych stanów zapalnych prowadzących do chorób przewlekłych. W swoim składzie mają całe spektrum witamin: A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C oraz minerałów: żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt. Dodatkowo buraki czerwone są bogatym źródłem kwasu foliowego, porcja 100 gr zaspokaja 10% dziennego zapotrzebowania.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Zostaw komentarz