Córka miała próbny test szóstoklasisty. I do tego konkurs recytatorski. Do domu wróciła zadowolona, ale i zmęczona. Oprócz Jej ulubionego obiadu przygotowałam zdrową przekąskę: pełnoziarniste babeczki z masłem orzechowym – świetne połączenie zdrowego odżywiania z rozpieszczaniem przygotowane w 5 minut 😉
To te babeczki, których kilka zjedliśmy wczoraj z kremem czekoladowym po konferencji blogerów. Jestem za optymalizacją pracy i krótkimi pobytami w kuchni, dlatego skoro już robiłam kruche ciasto do tarty, przygotowałam go więcej i za jednym pieczeniem mamy jeszcze kilka babeczek 🙂 Upieczone kruche ciasto może poleżeć kilka dni w zamkniętym pudełku.
Takie masło orzechowe nasza rodzina bardzo lubi. Dziś zjedliśmy je na podwieczorek, jutro będzie na energetyczne śniadanie 🙂
Składniki na masło orzechowe domowe, proste i fantastyczne:
- 1 szklanka orzeszków ziemnych bez soli
- 1 łyżeczka tłuszczu kokosowego (potrzebny, jeśli nie masz silnego blendera)
- 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
Tylko tyle składników 🙂 Dlaczego orzeszki kupuję bez soli, a później ją dodaję? Ponieważ wiem, jaką sól wykorzystuję. Chcę aby masło było zdrowe i bogate w mikroelementy.
Orzeszki dokładnie zmieliłam w blenderze dokładnie takim na na poniższym filmie. Po zmieleniu dodałam tłuszcz kokosowy (nie jest konieczny) , sól, dokładnie wymieszałam i gotowe :-).
Takie masło przechowujemy kilkanaście dni w lodówce, w zamkniętym słoiku.
UWAGA
KLIKNIJ TUTAJ, aby dowiedzieć się więcej o blenderze w którym robiłam to masło orzechowe i odebrać kod rabatowy o wysokości 100PLN na zakup tego blendera.
Można zmielić orzeszki również w młynku do kawy i dodać tłuszcz kokosowy, aby było bardziej kremowe. Wówczas będzie wyglądało tak:
Smacznego!
Dlatego, że substancje, które znajdziesz w orzeszkach to: białko, błonnik, tiamina, ryboflawina, witaminy B3 (niacyna), B6, E, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk. Dzięki swojemu składowi orzeszki wspomagają obniżanie złego cholesterolu. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) pomagają zapobiegać chorobom serca związanym z miażdżycą, takim jak choroba wieńcowa, zawał serca czy udar mózgu. Pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Koją nerwy, działają dobroczynnie na skórę i paznokcie.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Super przepis, muszę wypróbować w weekend!
Ja też robię w domu i jest rewelka;)
Jeśli chodzi o tłuszcz kokosowy to rozumiem, że jest to olej kokosowy? ile jego dodać na tą porcję orzeszków? będę wdzięczna za odpowiedź bo od dawna chcę zrobić masło sama:))
Witaj Beato na naszym blogu 🙂 Na szklankę orzeszków powinna wystarczyć jedna łyżeczka. Orzeszki są tłuste, ale jeśli nie dodasz tłuszczu wcale, to masło będzie bardziej kruche i słabo się będzie smarowało. Jeśli zaś masz wyjątkowo dobry blender, to może obejść się i bez tłuszczu 🙂 Tłuszcz dodaj na końcu.
Witam, czy moze pani napisac jakiego blendera pani uzywa. Planuje zakup i chcialabym w nim tez robic takie maslo.
Witaj Marto,
My mamy Braun Multiquick 7 MQ745 Aperitif taki, jak pod tym linkiem: http://www.euro.com.pl/blendery/braun-multiquick-7-mq745-aperitif-.bhtml. Ale nie jestem pewna, czy mogę go szczególnie polecić. 🙂
Po co ta sól himalajska, nie może być zwykła albo morska.
D
Oczywiście może być morska, albo kamienna bez antyzbrylaczy, byle nie zwykła oczyszczana. Pisaliśmy o tym w tym artykule: https://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/sol-himalajska/
tylko kilkanascie dni w lodowce? masla orzechowe ze sklepu nie maja zadnych konserwantow, niestety zdarza im sie bardzo czesto miec olej palmowy i cukier, dlatego wolalabym zrobic maslo sama w domu…. ale w tydzien to ja moze tego masla lyzeczke zjem. lyzeczki nie zblenduje…
Wiesz Agnes, ja napisałam kilkanaście dni dla bezpieczeństwa, ale u nas stało kiedyś miesiąc i było dobre. Daj mu szansę 🙂
Ja robie masło orzechowe z samych orzechów. Nie dodaje ani soli ani dodatkowego tłuszczu, ponieważ orzeszki same w sobie są tłuste. Co prawda moje jest gęstsze, ale można je przechowywać miesiąc w lodówce i nic mu się nie stanie, Polecam :3
Trzeba uwazac Na maslo z orzechow ziemnych bo powoduje powstawanie plesni w organizmie. Lepiej zrobic w ten sam sposob maslo np z migdalow albo orzechow laskowych 🙂
Witaj Agnieszka! To prawda, z migdałów i orzechów laskowych również można zrobić pyszne masło. Przy orzechach ziemnych trzeba uważać na ich stan, aby nie były zepsute / nieświeże, bo wtedy zawierają alfatoksynę, która jest kancerogenna, szczególnie dla wątroby. Michał pisał o tym w tym artykule. Orzechy ziemne w dobrym stanie nie są groźne, ale trzeba je jadać z umiarem, bo mają zbyt dużo kwasów tłuszczowych OMEGA6 (w porównaniu do OMEGA3, oczywiście).
Owszem, tylko mala uwaga, nie alfatoksyny tylko aflatoksyny, nazwa pochodzi od gatunku grzybow Aspergillus FLAvus. No I orzechy ziemne to tak naprawde nie orzechy a straczki. Polecam tez zajrzec tu. http://www.tlustezycie.pl/2012/05/dlaczego-unikac-masa-orzechowego.html. I tutaj http://www.tlustezycie.pl/2012/07/orzechowo.html
Dziękuję Agnieszko za sprostowanie, faktycznie wkradła mi się literówka w nazwie tej toksyny 🙂 Przejrzałam artykuły które zacytowałaś, oczywiście orzechy arachidowe należą roślin strączkowych i nie ma w tym nic złego bo ta grupa roślin to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka i wielu innych substancji odżywczych. Tak jak napisała autorka tych artykułów, bycie fanatykiem masła orzechowego nie jest dobre – jak i innych pokarmów z resztą. Nie jestem natomiast taką zagorzałą przeciwniczką substancji antyodżywczych (fityny), znajdują się w większości produktów roślinnych (nawet w orzechach). Wiem, że wiążą inne substancje odżywcze (utrudniają ich wchłanianie), ale z drugiej strony są również przeciwutleniaczami, które neutralizują wolne rodniki 🙂 Skądś te białko musimy pozyskiwać, zwolennicy Paleo preferują białko zwierzęce rezygnując z roślin strączkowych a wegetarianie odwrotnie. Kto ma rację? Ten kto znajdzie bardziej naukowe dowody, czy ten, kto się lepiej na swojej diecie czuje? Myślę, że prawda jak zwykle leży gdzieś po środku 🙂
Gęstsze, Kochani.
Bardzo lubię Wasz blog,jednak gdy napotykam w nim tego typu błędy ortograficzne,to zniechęca do dalszego czytania. Może dałoby się nad tym popracować? Pozdrawiam
🙂 349 słów i jedna literka – zapewniam Cię, że nad tym pracujemy – szczególnie ja – sprawdzam wszystkie teksty, aby nie było literówek. Czasem jestem nawet zła, bo w tym czasie mogłabym zrobić coś ważniejszego (np. poukładać z dzieckiem puzzle). Lepiej już nie będzie 😉 Tę oczywiście poprawiłam, a jeśli jeszcze jakieś znajdziesz i dasz znać, również poprawię 🙂
Ja też kiedyś byłam taka wrażliwa i potrafiłam się zniechęcać, ale gdy zobaczyłam, co chce mi przekazać autor, to przestałam zwracać na to uwagę. Choć czasami jest mi bardzo ciężko, gdy błędów jest zbyt dużo 🙂
Witam Cię na naszym blogu, zapraszam jak najczęściej i pozdrawiam serdecznie 🙂
Czy można zrobić masło orzechowe z orzechów włoskich według tego przepisu?
Oglądając dodany do przepisu filmik widać, że tych orzeszków jest więcej niż w przepisie. Jak to więc jest z tą ilością?
Hej Tomek, tak na filmiku jest ich więcej, przy czym proporcje są zachowane. Zresztą na przykład soli możesz dać mniej jeśli tak lubisz. Ja zawsze robię z dwóch paczek orzeszków i do tego daję płaską łyżeczkę soli. Czasem miksuję bardziej, aby było prawie płynne, a czasem mniej, aby miało grudki.
Z orzechów włoskich oczywiście też można zrobić takie masło, ale będzie zdecydowanie inne w smaku. Więc może na początek je pomieszaj?