Czasami bywa, że z jakiegoś powodu nie możesz pić mleka krowiego, a lubisz je dodać do kawy, kaszy, kakao. Co z tym fantem zrobić? Dobrym rozwiązaniem jest mleko roślinne, na przykład z kokosa. Bardzo je lubię. Jest z nim mało pracy, a jeszcze ciastka można z pozostałości upiec.
Składniki na mleko kokosowe bez cukru:
- 200 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki sezamu (opcjonalnie)
- 2 l wody
Wiórki zalej wrzącą wodą. Następnie zmiksuj dokładnie z sezamem w blenderze kielichowym i przecedź przez sito (dobrze wyciśnij). Moim blenderem miksuję gorący płyn przez 2 minuty.
Mleko przelej do butelek lub słoików i przechowuj w lodówce, szczelnie zamknięte do tygodnia.
Możesz też takie mleko zagotować, przelać do słoików, zakręcić. Słoik postawić na zakrętce, a po ostygnięciu przestawić do lodówki. Zapasteryzowane mleko możesz przechowywać dużo dłużej. Jak długo? U nas stało miesiąc i zostało zużyte, ale można je przechowywać zdecydowanie dłużej. Wypraktykuj.
Z pozostałych wiórków robię ciastka (około 32 sztuki):
- 4 szklanki wiórków pozostałych po zrobieniu mleka
- 5 szklanek płatków owsianych
- 2 szklanki rodzynek
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Połącz wszystkie składniki. Rozgrzej piekarnik do 160 st. Na blasze połóż papier do pieczenia, formułuj płaskie ciastka i układaj na papierze. Blachy wsuń do piekarnika i piecz 10 minut z termoobiegiem lub 15 minut z opcją góra/dół.
Źródła informacjiPobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Czy gotowanie wiórków nie pozbędzie w części niektórych witamin lub minerałów?
Przy gotowaniu zawsze coś tracimy, ale większość substancji pozostaje.
Pięknie dziękuję za odpowiedź.:)
Czym można zastąpić miód aby równie dobrze skleić całość?
Jajkiem albo tłuszczem kokosowym.