Ryby często bywają na naszym stole. Jak się uda, kupujemy świeże ryby z jezior, rzek i naszego morza. Tak jest zawsze, jak tylko wyjedziemy poza dom. Często też zdarza się, że kupujemy ryby z dalszych zakątków świata. Morszczuka lubię za to, że dobrze się piecze.
Składniki na morszczuka pieczonego na fasolce szparagowej dla 1. osoby:
- morszczuk 150 g
- fasola szparagowa 200 g
- marchew 1 sztuka
- płatki migdałowe 2 łyżki
- dobra sól 6 szczypt
- pieprz czarny 2 szczypty
- papryka mielona 2 szczypty
- cytryna 4 plastry
- czosnek 1 ząbek
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- kapusta kiszona ile chcesz
Rybę umyj, posyp solą oraz pieprzem i niech postoi w lodówce co najmniej 20 minut (można dłużej). Marchewkę pokrój w słupki. Warzywa wymieszaj z oliwą.
Następnie do naczynia włóż fasolkę (świeżą lub zamrożoną) oraz marchewkę. Na warzywach połóż rybę, a na rybie ułóż plasterki czosnku, a na to plasterki cytryny. Naczynie przykryj.
Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni góra/dół) i piecz 30 minut. Następnie wystaw z piekarnika, przełóż na talerz, posyp migdałami i dodaj garść kapusty kiszonej.
Dlatego, że zawierają łatwo przyswajalne białko, witaminy A, D i z grupy B, żelazo, wapń, jod, kwasy omega-3 (EPA, DHA). Kwasy te biorą udział we wzmacnianiu odporności, wspomagają nasze komórki mózgowe by lepiej pracowały. Jeśli jesz ryby regularnie, zapobiegasz chorobom układu krążenia, nadciśnieniu, miażdżycy. Kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu. Działają przeciwnowotworowo, przeciwzawałowo, łagodzą objawy astmy, poprawiają pamięć i koncentrację.
Posiada ona witaminę A, kwas foliowy (zalecany szczególnie kobietom, które planują zajść w ciążę oraz w jej trakcie), błonnik niezbędny w prawidłowej przemianie materii. Jest mało kaloryczna i ma niski indeks glikemiczny.
Zostaw komentarz