Omlet na słodko – lekki, aromatyczny i wyjątkowo smakowity. Z owocami, miodem i sokiem wiśniowym. Doskonały na wspaniałe, weekendowe śniadanie. Po jego zjedzeniu będziesz syty przez trzy godziny!
Składniki na omlet na słodko:
- 6 jajek
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- szczyptę soli
- łyżkę masła klarowanego
- ulubione owoce: wiśnie, banany, kiwi, truskawki…
- 2 łyżki miodu
Jaja wbij do miseczki, dodaj mąkę, szczyptę soli, wymieszaj dokładnie widelcem lub mikserem. Wlewaj na małą patelnię z rozgrzanym masłem. Smaż z obydwu stron krótko pod przykryciem, aby były pulchne i wilgotne. Mi z tej ilości ciasta wyszło pięć placuszków.
Ciepłe omleciki poprzekładaj ulubionymi owocami, polej miodem i sokiem z owoców. Gotowe!
Porcja dla 3 osób.
Smacznego!
A teraz biegnij na basen:-)
Jajka pełnią ważną rolę w zdrowym odżywianiu ze względu na ich bardzo dużą wartość odżywczą. Mają one wysoką wartość biologiczną z uwagi na bogatą zawartość aminokwasów egzogennych, czyli tych, których organizm sam nie wytwarza – ich stężenie decyduje o wartości odżywczej białek. Zawierają naturalne przeciwutleniacze, takie jak luteina i zeaksantyna, jak również witaminy: A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwas pantotenowy i minerały: fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk i magnez, selen i jod. Większość najcenniejszych składników znajduje się w żółtku.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Witam serdecznie. Na początek bardzo dziękuję za Waszego bloga, czytam regularnie, podglądam, słucham podcastów, gotuję, super 🙂 Jestem mamą trójki dzieci i Wasze pomysły na “ogarnięcie” dzieci bardzo mi się podobają, dziękuję za inspiracje i podpowiedzi:)
Co do tego omleta, zaryzykowałam po raz kolejny, bo ja nie odpuszczam moim dzieciom, bo wszystko co się nazywa zdrowe i pełnoziarniste już na starcie jest dla moich dzieci niejadalne. Omlety były pyszne, wszystkim smakowały, nawet tym co mają “alergię” na zdrowe dania 🙂 Troszkę je podrasowałam i ubiłam jaja prawie na sztywno, wyszły piękne, wyrośnięte i pulchniutkie, super 🙂 A, no i smażyłam na odrobinie oleju kokosowego. Pozdrawiam
Na prawdę musiały wyjść bajeczne 🙂 Na tłuszczu kokosowym – mniam!
Pozdrawiam Olu, cieszymy się, że jesteśmy przydatni i że z nami jesteś 🙂