Gdy przygotowywałam paprykę dla siebie podczas mojego oczyszczania przy okazji zrobiłam porcję dla reszty rodziny. Dodałam doń ser kozi. Papryka nadziewana szpinakiem z serem okazała się bardzo smaczną propozycją na obiad szczególnie dla Michała 🙂
Składniki na paprykę nadziewaną szpinakiem z serem:
- 4 papryczki
- 40 dag szpinaku mrożonego rozdrobionego (może być świeży, ale potrzeba go 80 dag)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka zdrowej soli (ja dałam himalajską)
- kilka plastrów koziego sera
Papryka nadziewana szpinakiem z serem – przygotowanie
Papryczki umyj i natnij wzdłuż tak mało, jak się da, aby wyjąć gniazdo nasienne.
![Papryka nadziewana szpinakiem z serem Papryka nadziewana szpinakiem z serem](https://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2016/05/IMG_2900_logo.jpg)
Cebulę pokrój w maleńką kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Do garnka daj cebulę, posól ją i podgrzej przez 3 minuty na małym ogniu. Mrożony szpinak odsącz na sicie i dodaj do cebuli razem z czosnkiem. Zagotuj i pozostaw na 5 minut. Po lekkim przestudzeniu napełnij farszem papryczki.
![Papryka nadziewana szpinakiem z serem Papryka nadziewana szpinakiem z serem](https://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2016/05/IMG_2906_logo.jpg)
Papryczki ułóż w naczyniu żaroodpornym tak, aby było im bardzo ciasno, by się nie rozpadły, gdy zmiękną podczas pieczenia. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. z opcją góra – dół. Zapiekaj 20 minut. Po wyjęciu połóż na nie ser i wstawić jeszcze na 3 minuty do piekarnika bez przykrycia. Gotowe.
![Papryka nadziewana szpinakiem z serem Papryka nadziewana szpinakiem z serem](https://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2016/05/IMG_2926_logo.jpg)
Szpinak zawiera dużo składników odżywczych, min. żelazo, które uczestniczy w procesie tworzenia się czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym. Te zaś transportują głównie tlen, który zabierają z płuc i przenoszą do narządów ciała, ale także dwutlenek węgla, który transportowany jest z komórek do płuc, skąd jest wydalany. Żelazo buduje skórę, włosy i paznokcie. Ma również wpływ na układ odpornościowy. Najlepiej się wchłania w towarzystwie witaminy C. To prawda, że żelazo możesz znaleźć w innych produktach, ale im bardziej różnorodna dieta, tym lepiej, gdyż nie tylko żelazo jest w szpinaku. Znajdziesz tam również wapń, fosfor, magnez, witaminy B1, B2, PP, C.
UWAGA: Bezpłatny eBook!
„6 kroków do zdrowego odżywiania”
![](https://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2017/06/6_krokow_Zdrowego_Odzywiania_3d-260x300.jpg)
Bezpłatny eBook, a w nim:
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
![recipe image](https://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2016/05/IMG_2926_logo.jpg)
![1star](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
Zostaw komentarz