Uwielbiamy zdrowe i szybkie przekąski na bazie pełnoziarnistej tortilli. Można naprawdę puścić wodze wyobraźni i za każdym razem wkładając inny farsz przygotowywać zupełnie inny posiłek. Zdrowe i pyszne pełnoziarniste tortille można samodzielnie przygotować wykorzystując jedynie cztery składniki.
Dlaczego w przypadku tortilli mniej składników znaczy lepiej? Wystarczy przeczytać etykietę gotowych sklepowych tortilli, zawierają całą masę substancji konserwujących i sztucznych przeciwutleniaczy. Nic dziwnego, na sklepowej półce tortille muszą w dobrym stanie (elastyczne i niewyschnięte) przeleżeć nawet kilka miesięcy…
My na szczęście nie potrzebujemy takiego okresu przydatności, bo te, które wczoraj zrobiłem, ze smakiem zjedliśmy w ciągu najbliższej godziny 🙂
Składniki na pełnoziarnistą tortillę:
- 3 szklanki dowolnej mąki pełnoziarnistej (pszenna, żytnia, orkiszowa)
- 1/4 szklanki zdrowego oleju
- 1 szklanka wody
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
Mąkę po przesianiu należy zagnieść z solą, wodą i olejem. Ilość wody podaję orientacyjnie – należy ją dodawać stopniowo w celu uzyskania ciasta o konsystencji wyrobionej plasteliny. Ugniatamy do czasu, aż ciasto przestanie być klejące, zacznie odchodzić od ręki. Jeżeli po pięciu minutach wyrabiania ciągle jest zbyt kleiste, należy dodać trochę mąki i dalej wyrabiać.
Po wyrobieniu ciasto dzielimy na siedem równych kawałków i rozwałkowujemy na placuszki o grubości 3-5 mm. Najlepsza do tego jest silikonowa stolnica, placki łatwo się od niej odklejają.
Smażymy bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony. Placki przewracamy/zdejmujemy, gdy się lekko zarumienią. Po zdjęciu z patelni należy je od razu przykryć lnianą ściereczką, wolniej wtedy wysychają i dłużej pozostają elastyczne (ważne przy zwijaniu).
Na świeżo upieczone tortille nakładamy farsz z hummusu (przepis na hummus znajdziesz tutaj), sałaty i pomidorów.
Zawijamy i gotowe!
Smacznego!
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Tortilla wyszła pyszna, ale niestety się łamała, nie wiem co źle zrobiłam, może były za cienkie.
Pozdrawiam
Agata
Zbyt cienkie, albo może zbyt wypieczone. Następnym razem spróbuj piec troszkę krócej 🙂
Zobiłam. Smaczne wyszły! 😀 Dziękuję za przepis <3
Bardzo się cieszę 🙂
Bardzo dobry pomysł, szczególnie że ciężko znaleźć w sklepie “pełnoziarnistą” tortille, która zawiera błonnik!
Nie zdawałem sobie sprawy, że w tak prosty i szybki sposób można samemu osiągnąć tak smaczny i zdrowy efekt.
Na zdrowie! 🙂