Pieczony fenkuł curry z cebulą

Kto by pomyślał, że warzywo o anyżowym posmaku może być smaczne. Jak bardzo się zdziwiłam, gdy upiekłam go z cebulą i curry. Smakuje doskonale. Ten anyżowy posmak to sprawa anetolu działającego przeciwzapalnie.

Taka potrawa jest bardzo aromatycznym urozmaiceniem diety podczas oczyszczania, przeprowadzonego dietą warzywno-owocową.

Składniki są bardzo proste i wyjątkowo krótko się tę potrawę przygotowuje.

Pieczony fenkuł curry z cebulą
Pieczony fenkuł curry z cebulą

Składniki na pieczony fenkuł curry z cebulą:

  • 1 fenkuł
  • 2 małe cebule
  • 2 szczypty dobrej soli
  • curry

Fenkuł i cebule pokroić na cienkie plasterki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym z pokrywką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 30 minut.

Upieczona potrawa stanowi bardzo dobrą kompozycję ze świeżymi pomidorami.

Pieczony fenkuł z cebulą bez tłuszczu
Pieczony fenkuł z cebulą bez tłuszczu

Pieczony fenkuł curry z cebulą
Pieczony fenkuł curry z cebulą

UWAGA!

Pieczony fenkuł curry z cebulą idealnie sprawdzi się w ramach diety warzywno-owocowej, propagowanej w Polsce przez dr Ewę Dąbrowską. Dieta ta znana jest również pod terminem postu Daniela.

Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy czasowo jedząc jedynie warzywa można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod ten link. Tam znajdziesz więcej informacji.

ZAPRASZAMY! 🙂

Dlaczego warto jeść fenkuł?

Zawiera w sobie anetol (stąd anyżowy posmak), który działa przeciwzapalnie. Ponadto jest moczopędny, co pomaga w pozbywaniu się toksyn wraz z moczem. Łagodzi niestrawności żołądkowe i usuwa gazy. Ma w swoim składzie silne przeciwutleniacze, witaminę K, C, potas, błonnik. Wspomaga odporność.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pieczony fenkuł z cebulą bez tłuszczu
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania