Chcąc ograniczyć lub wyeliminować mięso stajemy przed wyborem czym je zastąpić. W tej roli świetnie sprawdzi się nasza rodzima fasola Jaś, która oprócz białka dostarcza błonnik pokarmowy, witaminy z grypy B oraz prozdrowotne fitoestrogeny.
Rośliny strączkowe były jadane przez ludzi już w epoce kamienia łupanego, jednak w ostatnich latach ich udział w przeciętnej diecie zmniejszył się na korzyść mięsa z uwagi na zwarte w nich oligosacharydy mogące powodować wzdęcia.
Jednak te niechciane właściwości strączków można złagodzić lub zupełnie wyeliminować poprzez właściwą obróbkę kulinarną: namaczanie, zmieniania wody i gotowanie bez przykrycia.
Składniki na potrawkę z fasolą Jaś:
- 4 szklanki wody
- 4 łyżki fasoli białej Jaś
- plaster selera korzeniowego
- mała pietruszka
- 0,5 papryki czerwonej
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- po 2 szczypty czarnego pieprzu i papryki w proszku słodkiej
- po 1 szczypcie kozieradki, kurkumy i macierzanki
- 0,5 łyżeczki dobrej soli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Fasolę namaczaj przez co najmniej 8 godzin. Następnie wypłucz i zagotuj ją w świeżej wodzie (1 litr). Przepłucz i daj do kolejnej świeżej wody. Gotuj 30 minut bez przykrycia.
Po tym czasie dodaj pokrojone w małą kostkę pietruszkę i seler. Gotuj kolejne 20 minut bez przykrycia, po czym dodaj pokrojoną w paski paprykę oraz wszystkie przyprawy. Gotuj następne 10 minut, również bez przykrycia (do tego czasu większość wody się wygotuje).
Następnie dodaj oliwę oraz czosnek i wyłącz gaz (zostaw pod pokrywką). Za kolejne 5 minut potrawka jest gotowa do zjedzenia.
Fasolę gotujemy bez przykrycia, jak również nie popijamy podczas posiłku, aby uniknąć gazów. Najlepiej napić się co najmniej po godzinie.
Jest jednym z najbardziej wartościowych roślinnych źródeł białka i wapnia. Oprócz tego znajdziesz w niej potas, żelazo, magnez, cynk, kwas foliowy, fosfor, witaminy z grupy B. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. Ma dobroczynne właściwości zasadotwórcze – odkwasza organizm – neutralizuje nadmierną zawartość kwasów, powstałych na skutek spożycia zbyt dużej ilości mięsa i żywności przetwarzanej. Znajdująca się w fasoli lecytyna poprawia pamięć i koncentrację.
Zostaw komentarz