Prosta sałatka ze szparagami to doskonały sposób na rozpoczęcie z nimi swojej przygody. Sezon na szparagi trwa od początku maja do połowy lipca, mamy więc ponad dwa miesiące na rozkoszowanie się ich smakiem. Dlatego warto w swojej kuchni wprowadzić kilka szparagowych przepisów. Ten jest o tyle szczególny, że niczego nie trzeba gotować i dzięki temu nasze szparagi zawierają maksymalną ilość składników odżywczych.
Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy odłamać zdrewniałe końcówki. Spotkałem się ze sposobem, w którym naginamy łodygę szparagu aż sama pęknie w odpowiednim miejscu.
Nie jestem jednak do tego sposobu przekonany, bo łodyga pęka w różnych miejscach, w zależności od tego jak przyłożymy siłę. Ja preferuję ostry nóż i odkrawanie końcówek. Odrzucam tyle, aby to, co ląduje na talerzu było jędrne, soczyste i chrupiące.
Składniki na prostą sałatkę ze szparagami:
- pęczek zielonych szparagów
- 200 gr pomidorów koktajlowych
- 1 dojrzałe awokado
- garść szpinaku
- pół cytryny
- duży ząbek czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- odrobina zdrowej soli (np. kamienna)
- garść migdałów (mogą być orzechy włoskie)
- kilka gałązek świeżego rozmarynu (może też być suszony)
- ulubiony zdrowy olej (np. oliwa z oliwek, lub olej lniany)
Prosta sałatka ze szparagami – przygotowanie
Wszystkie warzywa myjemy, zdrewniałe końcówki szparagów obcinamy. Szparagi kroimy na kawałki długości około 4 cm, grubsze łodygi przekrawamy wzdłuż.
Pozostałe umyte i przygotowane warzywa kroimy na kawałki według uznania. Na talerzu warstwami układamy: pokrojone szparagi, pomidory koktajlowe, liście szpinaku, awokado.
Teraz robimy dressing. Do słoiczka wlewamy kilka łyżek zdrowego oleju, wciskamy ząbek czosnku i około 1 cm korzenia imbiru, odrobinę soli i trzy łyżki soku z cytryny. Możemy dodać też troszeczkę wody, dzięki temu dressing będzie rzadszy i łatwiej będzie mu spenetrować wszystkie zakamarki naszej prostej sałatki ze szparagami.
Zakręcony słoiczek z dressingiem energicznie wstrząsamy i odstawiamy do zharmonizowania się.
W międzyczasie, gdy wszystkie aromaty dressingu się harmonizują przygotowujemy orzechowo-ziołową posypkę. Na desce do krojenia siekamy migdały (lub orzechy włoskie) z rozmarynem. Powinniśmy uzyskać okruchy nie większe ni 3-5 mm.
Na koniec, polewamy naszą prostą sałatkę ze szparagami dressingiem oraz posypujemy kruszonką orzechowo-ziołową. Smacznego!
Aha, jeżeli masz wybór o wybieraj te zielone, są bardziej wartościowe 🙂
Ponieważ zawiera całe bogactwo witamin i związków mineralnych dobroczynnie działających na nasz organizm. Avocado, ważny składnik zdrowego odżywiania, zawiera foliany – związki mineralne przekształcane w jelitach na kwas foliowy, który wspomaga prawidłowy metabolizm i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Dodatkowo witaminę A, Bkompleks, C, E, H, K, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Avocado dostarcza 18 aminokwasów łącznie. Nie brakuje w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
UWAGA: Bezpłatny eBook!
„6 kroków do zdrowego odżywiania”
Bezpłatny eBook, a w nim:
Brzmi pysznie – koniecznie wypróbuję 🙂 Dzięki!
Dwa razy kupiłam szparagi i delikatnie mówiąc brzydko pachniały. Trafiłam na psujące się,czy wszystkie tak mają?
Hmmm…. prawda, mają charakterystyczny zapach, ale nie odbiega on szczególnie od np. groszku zielonego lub bobu. Świerze szparagi są jędrne, mają nierozwarstwione końcówki, czyste (bez nalotu), oraz mają “zamknięte główki”.
Witaj Olu na naszym blogu! 🙂