W naszej kuchni często sięgam do tradycji choć nieco zmieniam tradycyjną konwencję zgodnie potrzebami mojej rodziny. Taki krupnik, na przykład, w tradycyjnej kuchni polskiej gotuje się na kościach, z dodatkiem grzybów. Reszta składników jest podobna do tych, które ja używam, tylko w innych proporcjach. Ja do krupniku nie dodaję grzybów, ponieważ mogłyby być zbyt ciężkie dla dzieci, a one zjadają po dwa talerze zupy na raz. Nie gotuję również go na kościach. Mój prosty krupnik jest pożywny, bogaty w składniki odżywcze (jak każda nasza zupa) i przepadamy za nim. A ponieważ kasza pęcznieje w przewodzie pokarmowym, długo po takiej zupie czujemy sytość. 🙂
Składniki na pyszny, prosty krupnik:
- 4 litry wody
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka lubczyku
- 2 liście laurowe
- 3 duże marchewki
- 0,5 selera
- 3 pietruszki
- 0,5 pora
- 4 cebule
- 8 kulek ziela angielskiego
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej grubej
- 80 dag ziemniaków
- 2-3 łyżki soli kamiennej
- 3 łyżki oleju lnianego zimnotłoczonego
Zagotować wodę i dodać kurkumę, lubczyk, liście laurowe oraz pokrojone w kostkę warzywa (oprócz ziemniaków) i ziele angielskie. Gotować 30 minut od zagotowania.
Dodać opłukaną kaszę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i sól. Gotować 10 minut od zagotowania. Wyłączyć gaz, dodać olej lniany i po kolejnych 10 minutach zupa jest gotowa do spożycia. Smacznego 🙂
Ale krótki przepis 😉
Porcja dla 4 osób na 2 dni.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Kocham krupnik 🙂 Pamiętam jego smak, gdy gotowała go moja Babcia 🙂 Co prawda był na mięsie, ale myślę że to nie jest wyznacznik dobrego smaku 😉 Jeszcze tylko dla wielbicieli 5-ciu przemian odpowiednia kolejność i można wcinać… o! już wiem co zrobić na weekend! 😀
Właśnie gotuję, po raz pierwszy bezmięsny ?
I jak, i jak? 🙂
Tak jak przed postem prawie nie soliłam potraw, wolałam wszystko takie łagodne, tak teraz zmienił mi się smak. … Po ugotowaniu dodałam 3 łyżki sosu sojowego i łyżeczkę ajwaru. No i pycha ☺
Ja w sumie mało solę, więc może dla Ciebie to po prostu za mało 🙂 Ale bardzo się cieszę, że krupnik smakował 🙂
Zaraz zabieram się za gotowanie krupniku. Zawsze gotuję na kości wieprzowej albo na skrzydełkach ale dlaczego nie spróbować czegoś nowego 🙂 Ciekawe czy nam będzie smakować.
Idź na całość i daj znać, jak poszło 🙂
Witaj na naszym blogu!