W naszej kuchni często sięgam do tradycji choć nieco zmieniam tradycyjną konwencję zgodnie potrzebami mojej rodziny. Taki krupnik, na przykład, w tradycyjnej kuchni polskiej gotuje się na kościach, z dodatkiem grzybów. Reszta składników jest podobna do tych, które ja używam, tylko w innych proporcjach. Ja do krupniku nie dodaję grzybów, ponieważ mogłyby być zbyt ciężkie dla dzieci, a one zjadają po dwa talerze zupy na raz. Nie gotuję również go na kościach. Mój prosty krupnik jest pożywny, bogaty w składniki odżywcze (jak każda nasza zupa) i przepadamy za nim. A ponieważ kasza pęcznieje w przewodzie pokarmowym, długo po takiej zupie czujemy sytość.
Składniki na pyszny, prosty krupnik:
- 4 litry wody
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka lubczyku
- 2 liście laurowe
- 3 duże marchewki
- 0,5 selera
- 3 pietruszki
- 0,5 pora
- 4 cebule
- 8 kulek ziela angielskiego
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej grubej
- 80 dag ziemniaków
- 2-3 łyżki soli kamiennej
- 3 łyżki oleju lnianego zimnotłoczonego
Zagotować wodę i dodać kurkumę, lubczyk, liście laurowe oraz pokrojone w kostkę warzywa (oprócz ziemniaków) i ziele angielskie. Gotować 30 minut od zagotowania.
Dodać opłukaną kaszę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i sól. Gotować 10 minut od zagotowania. Wyłączyć gaz, dodać olej lniany i po kolejnych 10 minutach zupa jest gotowa do spożycia. Smacznego
Ale krótki przepis
Porcja dla 4 osób na 2 dni.


Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.






Kocham krupnik
Pamiętam jego smak, gdy gotowała go moja Babcia
Co prawda był na mięsie, ale myślę że to nie jest wyznacznik dobrego smaku
Jeszcze tylko dla wielbicieli 5-ciu przemian odpowiednia kolejność i można wcinać… o! już wiem co zrobić na weekend! 
Właśnie gotuję, po raz pierwszy bezmięsny ?
I jak, i jak?
Tak jak przed postem prawie nie soliłam potraw, wolałam wszystko takie łagodne, tak teraz zmienił mi się smak. … Po ugotowaniu dodałam 3 łyżki sosu sojowego i łyżeczkę ajwaru. No i pycha
Ja w sumie mało solę, więc może dla Ciebie to po prostu za mało
Ale bardzo się cieszę, że krupnik smakował 
Zaraz zabieram się za gotowanie krupniku. Zawsze gotuję na kości wieprzowej albo na skrzydełkach ale dlaczego nie spróbować czegoś nowego
Ciekawe czy nam będzie smakować.
Idź na całość i daj znać, jak poszło
Witaj na naszym blogu!