Kolejna potrawa na szkolny konkurs kulinarny to argentyńskie tostadas z plackami kukurydzianymi. Tradycyjne tostadas robi się z mąki kukurydzianej, natomiast córka dla urozmaicenia, oprócz placków kukurydzianych, zrobiła również placki orkiszowe.
Mąka orkiszowa jest pełnoziarnista i zawiera wiele cennych składników odżywczych.
Składniki na argentyńskie tostadas dla 4 osób:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 1 czerwona papryka
- 8 dkg sera żółtego
- 1 łyżka papryki słodkiej
- pół łyżeczki przyprawy chilli
- oliwa z oliwek do podsmażenia
Fasolę opłucz wodą i 3/4 zmiel w maszynce. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, delikatnie podsmaż na patelni i dodaj zmieloną fasolę. Wlej pół szklanki wody i zagotuj. Dodaj starty ser i resztę fasoli. Przypraw papryką słodką oraz chilli i zagotuj. Jeśli sos jest tak gęsty, że z ledwością go mieszasz, dodaj wody.
Do placków potrzeba:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej i 5/4 szklanki wody
- lub 2 szklanki mąki orkiszowej i 1 szklanka wody
- 2 szczypty soli himalajskiej
Mąkę kukurydzianą lub orkiszową połącz z wodą i solą. Ciasto powinno być bardzo gęste (ledwie da się je rozprowadzić na patelni 😉 Usmaż placki o średnicy około 10 cm.
Na placki układaj sos, posyp świeżą papryką i startym serem.
Smacznego!
Masz do wyboru (w skali świata) ponad 350 gatunków fasoli, różne kolory, rozmiary – dla każdego coś dobrego. Jest jednym z najbardziej wartościowych roślinnych źródeł białka i wapnia. Oprócz tego znajdziesz w niej potas, żelazo, magnez, cynk, kwas foliowy, fosfor, witaminy z grupy B. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. Ma dobroczynne właściwości zasadotwórcze – odkwasza organizm – neutralizuje nadmierną zawartość kwasów, powstałą na skutek spożycia zbyt dużej ilości mięsa i żywności przetwarzanej. Znajdująca się w fasoli lecytyna poprawia pamięć i koncentrację.
Możesz być na bieżąco z tym co się dzieje na blogu zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Zostaw komentarz