Ryż brązowy z owocami na bezglutenowe śniadanie

Ryż brązowy. W naszej rodzinie ja zwykle wstaję pierwszy. Dzień zaczynam od wypicia dwóch kubków wody z cytryną i przygotowania czegoś na śniadanie dla całej rodziny. Zwykle jadamy ciepłe śniadania bazujące na pełnych ziarnach i płatkach zbożowych. Jednym z takich śniadań jest ryż brązowy z owocami sezonowymi.

Posiłek składający się z ryżu może być bardzo zdrowy i odżywczy, pod jednym warunkiem – że nie jest zrobiony z ryżu białego. Dlaczego? Ryż biały jest ubogim kuzynem ryżu stworzonego przez matkę naturę, kuzynem obdartym z łuski, w której jest zdecydowana większość (ponad 80%) błonnika, minerałów i witamin.

Ryż brązowy z owocami na bezglutenowe śniadanie
Ryż brązowy z owocami na bezglutenowe śniadanie

W naszej rodzinie ryż brązowy odkryliśmy już kilka lat temu – jest pyszny i bardzo zdrowy. Początkowo podczas jego zjadania wydawał się nam twardy – ja śmiałem się, że chrupie jak kawior. Wystarczy jednak troszkę dłużej go pogotować, albo po ugotowaniu potrzymać 20 min zawiniętego w ręczniku, aby miękkością nie odbiegał od ryżu białego.

Składniki na ryż brązowy z owocami na bezglutenowe śniadanie:

  • 1 szklanka ryżu brązowego
  • 2 szklanki wody
  • garść owoców sezonowych
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego (wegetarianie pomijają)
  • cynamon

Ryż wypłucz w zimnej wodzie. Zalej dwiema szklankami zimnej wody (2 x więcej niż ryżu) i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem  około 20 minut.

Teraz ryż już jest prawie gotowy – jak się spieszysz, to możesz już go jeść. Alternatywnie możesz teraz garnek z ryżem zawinąć w ręcznik, ryż będzie długo utrzymywał temperaturę idealną do spożycia.

Ryż brązowy z owocami na bezglutenowe śniadanie
Ryż brązowy z owocami na bezglutenowe śniadanie

Po wyłożeniu na talerz dodaj ulubione owoce oraz łyżkę lub więcej jogurtu naturalnego. Jogurt możesz przygotować samodzielnie według tego przepisu.

Całość możesz jeszcze posypać cynamonem. Smacznego!

Nasz eBook z obłędnymi koktajlami, które oczyszczają i odżywiają organizm!

Ryż brązowy z owocami na bezglutenowe śniadanie
Ryż brązowy z owocami na bezglutenowe śniadanie

Dlaczego warto spożywać ryż brązowy?
Bo jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, składników mineralnych (sodu, krzemu, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i manganu) oraz witamin (witaminy E, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, folianów). Dzięki łusce (ryż biały jej nie posiada) ma zdecydowanie niższy indeks glikemiczny (wolniej jest trawiony) i korzystnie wpływa na perystaltykę jelit.

Źródła informacji

Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:


 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Ryż brązowy z owocami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)