Nie lubisz brukselki? Bo nie jadłaś jeszcze jej w takiej postaci! Ta brukselka, te małe fikuśne listeczki są skarbnicą zdrowia. Na surowo jest chrupiąca i lekko orzechowa. Jej niedobry smak to mit. Wystarczy ją odpowiednio przygotować i nawet dziecko zje.
Składniki na sałatkę brukselkową z jajkami:
- 5 brukselek (około 60 g)
- 2 jajka
- 3 rzodkiewki
- 0,5 awokado
- 2 szczypty dobrej soli, pieprzu i kurkumy
- 1 łyżka przegotowanej wody
Jajka ugotuj na twardo, po czym obierz i pokrój na małą kostkę. Brukselki i rzodkiewki posiekaj. Pozostałe składniki zmiksuj na krem i dokładnie wymieszaj z brukselkami i rzodkiewkami.
O podnoszeniu odporności już napisałam. Brukselka, jako warzywo zarówno krzyżowe, jak i zielonolistne, posiada w sobie mikroelementy, które po pierwsze zapobiegają uszkodzeniom DNA, a po drugie naprawiają te, które już powstały. Nadmienię, że uszkodzenie DNA prowadzi do nowotworów, a może się to stać na skutek wystawiania organizmu na toksyny lub z braku mikroelementów. Warzywa krzyżowe posiadają szczególny skład chemiczny – zawierają związki siarki (stąd ostry lub gorzki smak). Dzięki temu na skutek gryzienia, miażdżenia, siekania uwalniają się izotocyjany (ITC) – związki o silnym działaniu podnoszącym odporność, przeciwdziałającym i zwalczającym nowotwory. Co więcej badania na zwierzętach pokazały, że związki z warzyw zielonolistnych, do których należy brukselka, potrafią walczyć z helicobakter pylori (żołądkowcy ją znają). Bakteria ta jest główną przyczyną powstawania wrzodów żołądka. Warto spróbować, na pewno nie zaszkodzi. Przez Azteków nazwane “masłem boga” – nie przypadkowo, zawiera całe bogactwo witamin i związków mineralnych dobroczynnie działających na nasz organizm. Awokado zawiera foliany – związki mineralne przekształcane w jelitach na kwas foliowy, który wspomaga prawidłowy metabolizm i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Dodatkowo witaminę A, B kompleks, C, E, H, K, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Awokado dostarcza 18 aminokwasów łącznie. Nie brakuje w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Zostaw komentarz