Sałatka brukselkowa z jajkami

Nie lubisz brukselki? Bo nie jadłaś jeszcze jej w takiej postaci! Ta brukselka, te małe fikuśne listeczki są skarbnicą zdrowia. Na surowo jest chrupiąca i lekko orzechowa. Jej niedobry smak to mit. Wystarczy ją odpowiednio przygotować i nawet dziecko zje.

Składniki na sałatkę brukselkową z jajkami:

  • 5 brukselek (około 60 g)
  • 2 jajka
  • 3 rzodkiewki
  • 0,5 awokado
  • 2 szczypty dobrej soli, pieprzu i kurkumy
  • 1 łyżka przegotowanej wody

Jajka ugotuj na twardo, po czym obierz i pokrój na małą kostkę. Brukselki i rzodkiewki posiekaj. Pozostałe składniki zmiksuj na krem i dokładnie wymieszaj z brukselkami i rzodkiewkami.

Sałatka brukselkowa z jajkami
Sałatka brukselkowa z jajkami

Dlaczego warto jeść brukselkę?

O podnoszeniu odporności już napisałam. Brukselka, jako warzywo zarówno krzyżowe, jak i zielonolistne, posiada w sobie mikroelementy, które po pierwsze zapobiegają uszkodzeniom DNA, a po drugie naprawiają te, które już powstały. Nadmienię, że uszkodzenie DNA prowadzi do nowotworów, a może się to stać na skutek wystawiania organizmu na toksyny lub z braku mikroelementów. Warzywa krzyżowe posiadają szczególny skład chemiczny – zawierają związki siarki (stąd ostry lub gorzki smak). Dzięki temu na skutek gryzienia, miażdżenia, siekania uwalniają się izotocyjany (ITC) – związki o silnym działaniu podnoszącym odporność, przeciwdziałającym i zwalczającym nowotwory.

Co więcej badania na zwierzętach pokazały, że związki z warzyw zielonolistnych, do których należy brukselka, potrafią walczyć z helicobakter pylori (żołądkowcy ją znają). Bakteria ta jest główną przyczyną powstawania wrzodów żołądka. Warto spróbować, na pewno nie zaszkodzi.

Dlaczego warto spożywać awokado?

Przez Azteków nazwane “masłem boga” – nie przypadkowo, zawiera całe bogactwo witamin i związków mineralnych dobroczynnie działających na nasz organizm. Awokado zawiera foliany – związki mineralne przekształcane w jelitach na kwas foliowy, który wspomaga prawidłowy metabolizm i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Dodatkowo witaminę A, B kompleks, C, E, H, K, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Awokado dostarcza 18 aminokwasów łącznie. Nie brakuje w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Sałatka brukselkowa z jajkami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)