Soczewica z pomidorami na przekąskę

Są takie dania, które ma się ochotę robić wyjątkowo często. Bo smakują wybornie, bo wyglądają apetycznie, bo robi się je ze składników dostępnych pod ręką i wreszcie, bo ich zrobienie zajmuje maksymalnie 15 minut. Właśnie takim daniem jest soczewica z pomidorami.

Pomysł przyrządzenia tego dania podsunęła mi jedna z czytelniczek naszego bloga. Opublikowaliśmy akurat przepis na placki gryczane i okazało się, że komponują się one wyśmienicie również z farszem z czerwonej soczewicy z pomidorami. Rzeczywiście soczewicę z pomidorami robi się bardzo szybko, łatwo i można przy tym puścić wodze wyobraźni i doprawić ją według własnych upodobań kulinarnych.

soczewica z pomidorami

Składniki na soczewicę z pomidorami:

  • 1 duża cebula
  • 3 lub 4 ząbki czosnku – zależy jak bardzo go lubisz
  • 5 pomidorów średniej wielkości
  • pół łyżeczki masła klarowanego, albo innego dobrego tłuszczu
  • 1 szklanka surowej czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka dobrej soli
  • pół łyżeczki czerwonej papryki
  • kilka liści świeżej bazylii
  • opcjonalnie
    • pół łyżeczki cynamonu
    • odrobina pieprzu

W garnku z grubym dnem lekko rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy do niego pokrojoną w pióra cebulę i posiekany czosnek. Mieszając czekamy aż się delikatnie poddusi (zeszkli) i dodajemy soczewicę, pokrojone w kostkę pomidory i wodę. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.

 

Krojąc cebulę w pióra (zamiast kostkę) dużo łatwiej jest ją mieszać i dusić bez ryzyka przypalenia jakiegoś “zawieruszonego” kawałeczka (wtedy jest gorzka).

Na koniec dodajemy sól, posiekane zioła i ewentualnie opcjonalne przyprawy. Niektórzy do tego dania dodają również cynamon, jednak nam bez niego danie bardziej smakuje.

Soczewicę z pomidorami podawać można właśnie z plackami gryczanymi, sałatą lub pieczywem pełnoziarnistym. Smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu.

Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób.

Nasz eBook dzięki któremu pokochasz soczewicę!

soczewica z pomidorami

soczewica z pomidorami

Dlaczego warto jeść soczewicę?

Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak  wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.

 

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Soczewica z pomidorami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)