Są takie dania, które ma się ochotę robić wyjątkowo często. Bo smakują wybornie, bo wyglądają apetycznie, bo robi się je ze składników dostępnych pod ręką i wreszcie, bo ich zrobienie zajmuje maksymalnie 15 minut. Właśnie takim daniem jest soczewica z pomidorami.
Pomysł przyrządzenia tego dania podsunęła mi jedna z czytelniczek naszego bloga. Opublikowaliśmy akurat przepis na placki gryczane i okazało się, że komponują się one wyśmienicie również z farszem z czerwonej soczewicy z pomidorami. Rzeczywiście soczewicę z pomidorami robi się bardzo szybko, łatwo i można przy tym puścić wodze wyobraźni i doprawić ją według własnych upodobań kulinarnych.
Składniki na soczewicę z pomidorami:
- 1 duża cebula
- 3 lub 4 ząbki czosnku – zależy jak bardzo go lubisz
- 5 pomidorów średniej wielkości
- pół łyżeczki masła klarowanego, albo innego dobrego tłuszczu
- 1 szklanka surowej czerwonej soczewicy
- 2 szklanki wody
- 1 płaska łyżeczka dobrej soli
- pół łyżeczki czerwonej papryki
- kilka liści świeżej bazylii
- opcjonalnie
- pół łyżeczki cynamonu
- odrobina pieprzu
W garnku z grubym dnem lekko rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy do niego pokrojoną w pióra cebulę i posiekany czosnek. Mieszając czekamy aż się delikatnie poddusi (zeszkli) i dodajemy soczewicę, pokrojone w kostkę pomidory i wodę. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.
Na koniec dodajemy sól, posiekane zioła i ewentualnie opcjonalne przyprawy. Niektórzy do tego dania dodają również cynamon, jednak nam bez niego danie bardziej smakuje.
Soczewicę z pomidorami podawać można właśnie z plackami gryczanymi, sałatą lub pieczywem pełnoziarnistym. Smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu.
Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób.
Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Pasta wygląda apetycznie 🙂 Nie znalazłam jednak informacji, w jakiej postaci i w którym momencie dodajemy pomidory.
Pozdrawiam!
Rzeczywiście, przepis jest tak prosty, że aż zapomniałem napisać o pomidorach 🙂 Przepis już uzupełniłem.
Dziękuję Kasiu o zwrócenie na to uwagi i witam na naszym blogu! 🙂
Domyślałam się momentu dodania pomidorów, ale wolałam się upewnić 🙂
Bloga czytuję już od pewnego czasu i znajduję tu wiele cennych informacji. Dziękuję za Wasz ogrom pracy 🙂
Zrobione, polubione, zszamane na liściach pekinki ?
A soczewicę dajemy surową czy ugotowaną wcześniej?
Surową. Uzupełniłem we wpisie, aby inni nie mieli wątpliwości 🙂 Dziękuję 🙂
Super przepis. Musiałem dać mniejsze proporcje bo robiłem to dla jednej osoby. Zjadłem razem z kaszą jaglaną. Dla mnie super.
Proste a przepyszne 🙂