I po świętach. Po tradycyjnej i nowoczesnej kuchni polskiej czas na orientalne klimaty. Super szybkie danie bezmięsne, smakiem przywołało wspomnienia z Indii, gdzie w ciepłe popołudnia zaszyci w lokalnej jadłodajni rozkoszowaliśmy się bogactwem kolorów i smaków typowych dla kuchni indyjskiej.
W Indiach dania bezmięsne początkowo wybieraliśmy głównie dlatego, że w słabych warunkach sanitarnych i upale mięso szybko się psuje. Łatwo wtedy o zatrucie pokarmowe. Jednak z każdym kolejnym posiłkiem odkrywaliśmy inną zaletę kuchni bezmięsnej. Po jedzeniu jest się sytym i “lekkim” – fantastyczne uczucie!
Składniki sos kokosowy z curry i tofu oraz plackami z ciecierzycy dla 4. osób:
- 30 dag tofu
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 łyżka przyprawy curry (przepis znajdziesz tu)
- szklanka przecieru pomidorowego
- puszka mleka kokosowego
- pół łyżeczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- imbiru tyle, co czosnku
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 2 łyżki tłuszczu kokosowego do podsmażenia
- 2 łyżki sosu sojowego bez glutaminianu
Składniki na placki:
- mąka z ciecierzycy 125 g
- 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
- 200 ml wody
- tłuszcz kokosowy do smażenia
Zaczynamy od przygotowania ciasta na placki. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól oraz wodę i wymieszaj do powstania gładkiej masy. Odstaw na 15 minut.
Cebulę pokrój w półtalarki, marchewki w cienkie plasterki i podsmaż na tłuszczu 5 minut. Dodaj curry, imbir i czosnek przeciśnięte przez praskę i przełóż do rondla.
Dodaj przecier pomidorowy wraz z mlekiem kokosowym i zagotuj. Tofu pokrój w małą kostkę, dodaj do potrawy razem z wiórkami kokosowymi i gotuj wszystko razem jeszcze przez 3 minuty.
Na patelni rozgrzej tłuszcz i usmaż na nim niewielkie placki. Jeśli masz dobrą patelnię obejdzie się bez tłuszczu.
Potrawa dla 4 osób gotowa.
Smacznego!
UWAGA: Pobierz przepisy!
“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe“
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.
Cudowne żarełko ☺ strasznie mi smakowało
Super! Lubisz orientalne smaki 🙂