Bezglutenowe ciasto marchewkowe. Czy tego chcemy czy nie święta są okresem, w którym zwykle jadamy więcej. I nie ma w tym nic specjalnie złego, w szczególności, jeżeli zdarza nam się to tylko w święta, czyli kilka razy w roku. Aby jeszcze poprawić nasze świąteczne samopoczucie i wyzbyć się ewentualnego poczucia winy proponuję zadbać o to, aby świąteczne przysmaki były również zdrowe. Jak tego dokonać?
Na przykład przygotować ciasto zupełnie nie zawierające cukru, glutenu i utwardzanego tłuszczu. A już chyba szczytem marzeń byłoby, aby podczas zajadania świątecznych słodyczy uzupełniać zaległości w spożywaniu warzyw, na przykład marchewki. Co Ty na to? Możliwe? Jak najbardziej. Sprawdź poniższy przepis.
Składniki na świąteczne bezglutenowe ciasto marchewkowe:
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka startej marchewki
- 1 szklanka mąki ryżowej lub jaglanej
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mleka roślinnego (może być kozie)
- 4 łyżki tłuszczu kokosowego lub masła (najlepiej klarowane)
- 0,75 szklanki rodzynek lub daktyli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ekologiczny)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,25 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 szczypty startej gałki muszkatołowej
- szczypta zdrowej soli
Składniki na polewę:
- 0,5 szklanki nerkowców
- 0,5 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka miodu lub innego zdrowego słodzika
- 2 łyżki soku z cytryny
- coś do ozdoby np. płatki migdałowe
Przygotowanie ciasta
Marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej na drobnych oczkach. Dodaj to tego mąkę (jaglaną lub ryżową) i kukurydzianą. Dodaj proszek do pieczenia, cynamon, mielony kardamon, gałkę muszkatołową i sól – wymieszaj.
Dodaj zmiksowane z mlekiem daktyle lub rodzynki, rozpuszczony tłuszcz, ponownie wymieszaj. Przełóż do keksówki i piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem do szaszłyków czy w środku ciasto jest wypieczone, tzn. nie przykleja się do patyczka.
Przygotowanie polewy
Orzechy nerkowca namaczaj w mleku przez minimum pół godziny. Dodaj miód, sok z cytryny i zmiksuj na gładką masę.
Wystudzone ciasto posmaruj grubo polewą, ozdób jakimiś kolorowymi suszonymi owocami lub np. podprażonymi płatkami migdałowymi.
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.
CZy mozna zamienić na coś innego mąke kukurydzianą?np. wiecej maki ryzowej lub jaglanej?
Ja mnie próbowałem, ale myślę, że nie powinno to znacząco wpłynąć na końcowy efekt 🙂
Witam, czy startą marchewkę trzeba odcisnąć z nadmiaru soku?
Tak 🙂
czy w tym przepisie jajak nie zostaly zapomniane> moje ciasto nie uroslo a nie jest pomaranczowe jak na zdjeciu
A w polewie zabrakło chyba oleju jakiegoś, zorientowałam się gdy polalam po cieście……, sprawdziłam inne przepisy na taką polewe i powinien być olej, wstawiam tymczasem do lodówki i łudzę się że zastygnie….. Albo się wchłonie w ciasto!!!!!!!
Nie zabrakło oleju. W polewie są przecież orzechy nerkowca. I jak Ci to wyszło?