Choinkę zwykle ubieramy w ostatnią sobotę przed świętami. Włączamy kolędy i razem z dziećmi zawieszamy lampki, łańcuchy i inne ozdoby choinkowe. Dzieci najbardziej lubią wieszać ozdoby, które można potem zjeść. Już nawet podczas strojenia część ozdób ulega “przypadkowemu” zniszczeniu i trzeba je od razu zjeść… 🙂 Dlatego specjalnie na tę okazję przygotujemy z dziećmi domowe, bezglutenowe, zdrowe herbatniki owsiano maślane. Takie, aby mogło je zjeść nawet najmłodsze dziecko.
Tak, Ksawery nareszcie (dwa tygodnie temu) doczekał się pierwszego ciastka. Takich ze sklepu mu nie dawałam, bo cukier i inne takie tam niepotrzebne dodatki. Mogłam kupić w sklepie eko, ale wolałam zrobić sama. Maluch siedział w foteliku obok kuchenki i sekundował mi w eksperymentowaniu. Teraz przepis jest gotów do zrobienia ciastek na choinkę.
Składniki na świąteczne herbatniki bezglutenowe z cynamonem:
- 2,5 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych)
- 0,75 szklanki mąki gryczanej
- 0,5 szklanki nierafinowanego cukru pudru palmowego lub trzcinowego albo ksylitolu
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
- 0,5 kostki zimnego masła
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta dobrej soli
- 3 łyżki zimnej wody
Płatki owsiane zmielić na mąkę. 0,5 szklanki zostawić do podsypywania podczas wałkowania ciasta.
Masło posiekać nożem, po czym przesiać na nie przez sito mąkę oraz cukier. Dodać proszek do pieczenia, cynamon, sól, jajko i 3 łyżki wody. Posiekać nożem, a następnie ugnieść rękami.
Po wyrobieniu ciasta należy zawinąć je w folię aluminiową i włożyć na około 30 minut do lodówki, aby stężało.
Po 30 minutach rozwałkować ciasto na grubość około 3 milimetrów i wykroić ciasteczka.
Na blasze położyć papier do pieczenia, poukładać nań herbatniki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 10 minut.
Herbatniki wychodzą lekko słodkie.
Wykorzystując kształty w różnych rozmiarach wychodzi mi 100 ciasteczek.
Udanej zabawy! 🙂
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.
Hmm… zrobiłam już pierniczki bezglutenowe, fefernuski z mąki owsianej, ale jak patrzę na te ciasteczka, to tak sobie myślę, że zaraz polecę do sklepu po płatki owsiane i też zrobię, a co! Święta będą na bogato w ciasteczka i pierniczki 😀
Fefernuski? A jak je robisz?
A tu strona z przepisem: http://grahamka.blogspot.com/2015/01/fefernuski-kociewskie-czyli-lukrowane.html
Pierwszy raz robiłam, ale są pyszne. Tyle że ciasto musi postać – ja mu dałam 3 dni choć piszą nawet o 2 tygodniach 🙂 No i oczywiście przepis z małą modyfikacją – zamiast mąki pszennej dałam owsianej, zamiast smalcu – masło i zamiast mleka – wodę 🙂 I u nas bez lukru bo i tak są słodkie, aa no i cukru nie dawałam tylko sam miód 🙂
Bardzo dziękuję 🙂 Wyglądają świetnie. Mam nadzieję, że wyjdą bez amoniaku oraz sody – nie lubię ich w smaku 😉
A ja właśnie podjadam ciasteczka owsiano-maślane 🙂 Są super! Tylko następnym razem dam mniej ksylitolu (dałam pół szklanki) i dla mnie są za słodkie – ale ja już tam mam 🙂 A do fefernusków zamiast amoniaku i sody można oczywiście dać proszek do pieczenia 😉
O właśnie 🙂
a mąki jakiej firmy kupujcie? Co uważanie o mące orkiszowej jasnej?
Mąki pełnoziarniste kupujemy w lidlu. Mąka orkiszowa jasna? Czyli oczyszczana? Oczyszczanych w ogóle nie spożywamy, nie ważne czy orkiszowa, czy jakakolwiek inna. Tylko pełnoziarniste.
gdzie można kupic te foremki?
Te akurat były w Ikea.
Jeśli można to polecam bardzo te pierniczki http://www.akademiawitalnosci.pl/pierniczki-swiateczne-przeciwzmarszczkowe/.
Ja robie je z mąki owsianej bezglutenowej bo dzieci wolą takie miałkie a jak się użyje zmielonych z płatków i otręby to z kolei są bardziej
rustykalne. Przyprawa domowa jest bardzo aromatyczna i ma mnóstwo antyoksydantów; zawsze robię jej podwójnie aby mieć na dłużej bo te pierniczki u nas są uwielbiane.. Dzieci lubią je też z morelami lub daktylami w środku.
A pieczenie ich to dla nich ogromna frajda!
Może uda mi się wygospodarować nieco czasu na popróbowanie 🙂 Dziękuję 🙂
Czym można zastąpić makę gryczaną? jaglaną, żytnią…?
niedługo będę testowała przepis 🙂
Możesz i jedną i drugą, chociaż przy żytniej ciasto powinno być bardziej plastyczne niż przy jaglanej. Robisz dla małego dziecka, które nie zna jeszcze sklepowych ciastek, więc powinno mu smakować z każdej z nich.
Ile można przechowywać ciasteczka?
Oj długo. W zeszłym roku wisiały chyba miesiąc na naszej choince. Co prawda miały posmak choinki, ale były smaczne 😉
Dziękuję za odpowiedź 🙂
pozdrawiam
Co zamiast masła?
To powinny być kruche herbatniki. Masło musi być. Możesz posiekać z zimnym tłuszczem kokosowym, ale ja nie próbowałam.