Tortille ze szpinakiem i sosem czosnkowym. To był piątkowy wieczór. Piekielnie głodni wróciliśmy do domu. W lodówce znalazłem jakieś resztki serków, a w spiżarni skarb – pełne opakowanie świeżego szpinaku. W 15 minut przygotowałem ciepły aromatyczny farsz, który zawinięty w placki tortilla zniknął w naszych wygłodniałych brzuchach zaledwie w ciągu kilku minut!
Wszyscy uwielbiamy posiłki przygotowane z użyciem placków tortilla i dowolnego farszu. Przyrządza się je bardzo szybko, a urozmaicone nadzienie nadaje potrawie unikalny i różnorodny smak.
Składniki na tortille ze szpinakiem:
- 4 placki tortilla
- ¼ cebuli
- 1 łyżka masła klarowanego lub innego zdrowego tłuszczu
- 3 ząbki czosnku
- odrobina soli
- 300 gr świeżego szpinaku
- ¼ szklanki sera kremowego lub feta
- ¼ szklanki startego sera żółtego (parmezan lub inny)
- ¼ szklanki posiekanego koperku
- 1 gęsty jogurt naturalny do polania
W rondlu o grubym dnie rozgrzej łyżkę tłuszczu. Wrzuć posiekaną cebulę i obrany (nie posiekany) czosnek. Duś 2-3 minuty, po czym dodaj umyty świeży szpinak i odrobinę soli. Duś kolejne 2-3 minuty do czasu, aż szpinak wyraźnie zmniejszy swoją objętość, po czym przełóż farsz na miskę aby wystygł.
W międzyczasie przygotuj sos czosnkowy. Do jogurtu naturalnego wciśnij właśnie uduszone 3 ząbki czosnku. Taki czosnek ma o wiele łagodniejszy i subtelniejszy smak.
Do przestygniętego szpinaku dodaj sery (kremowy lub feta i żółty) i posiekany koperek, wymieszaj i podziel uzyskany farsz na cztery części.
Każdą z czterech części uzyskanego farszu posmaruj na połowie tortilli. Tortillę składaj na pół i zapiekaj na suchej patelni na małym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.
Gotowe tortille ze szpinakiem polej sosem czosnkowym – pycha! 🙂
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
a placki tortilla kupione w sklepie to mega ilośc chemii!!! a to jest blog o zdrowym odżywianiu..
Słusznie Marto, dlatego nie polecamy sklepowych tortilli i we wpisie podany jest link do przepisu, jak je samemu zrobić. Spróbuj koniecznie, są pyszne i można je przechowywać kilka dni w szklanym pojemniku w lodówce. Witamy Cię na naszym blogu 🙂