Tatiana robi naprawdę świetne masło orzechowe, lekko słone, z delikatną nutką kokosa, pochodzącą od tłuszczu kokosowego. Lubimy je wyjadać bezpośrednio z blendera, zaraz po jego zrobieniu 🙂 Takie masło orzechowe doskonale wzbogaca smak sosów do sałat albo owocowych smoothie. Tak też jest i tym razem, nasze truskawkowo orzechowe smoothie robimy z dodatkiem masła orzechowego.
Składniki na truskawkowo-orzechowe smoothie:
- 2 szklanki truskawek
- 1 banan
- 2 łyżki masła orzechowego
- kilka kostek lodu
Truskawkowo-orzechowe smoothie – przygotowanie
Dobrze dojrzałego banana obrać, pokroić w talarki i włożyć na kilka godzin do zamrażarki. Dojrzałe banany doskonale nadają się do robienia różnego rodzaju smoothie i koktajli. Nadają aksamitną kremową konsystencję i dosładzają.
Dlatego, szczególnie w okresie letnim dobrze jest w swojej zamrażarce mieć zapas pokrojonych i zamrożonych bananów, wtedy zrobienie takiego truskawkowo orzechowe smoothie trwa zaledwie kilka minut.
Do blendera kielichowego wrzucamy oskubane i umyte truskawki, zamrożonego banana, masło orzechowe i kostki lodu. Miksujemy na maksymalnych obrotach do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Gotowe!
Truskawki to jedne z najsmaczniejszych, najmniej kalorycznych i jednocześnie najbardziej odżywczych (witaminy, enzymy i fitoskładniki) owoców. Na skali ANDI obrazującej “gęstość odżywczą”, znajdują się one najwyżej ze wszystkich owoców! Truskawki zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy, neutralizujących wolne rodniki, które są jedną z przyczyn szybszego starzenia się organizmu i powstawania stanów zapalnych. Najbardziej wartościowe (odżywcze) są wtedy, gdy są mocno dojrzałe i czerwone.
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Zostaw komentarz