Oboje z Tatianą uwielbiamy sushi. Dzieci jeszcze za tym daniem nie przepadają, jednak z każdym kolejnym skosztowaniem są o krok bliżej… Klasyczne zawijane sushi jest dość pracochłonne, więc w ubiegły weekend zrobiłem sushi “na leniucha”. Wszystkie składniki po prostu wymieszałem i powstała kolorowa, tryskająca zdrowiem, pyszna wegańska sałatka sushi.
Potrzeba do niej dość dużo składników. Ale uwaga, ja sushi robię trochę jak pizzę – czyli z tego, co akurat jest w domu. Dlatego nie przejmuj się, jeżeli nie masz pod ręką dokładnie takich samych składników jak ja. Najważniejszy jest ocet ryżowy, imbir i sos sojowy, one nadają sushi charakterystyczny smak.
Składniki na wegańską sałatkę sushi:
- 1 mały brokuł
- 10 małych pieczarek
- 1 cebula
- 1 avocado
- pół świeżego ogórka
- 4 liście nori
- garść czarnego sezamu (może być jasny)
- 2 rzodkiewki
- garść kolendry lub innej zieleniny
- kiełki soi lub inne ulubione
- pół szklanki ryżu brązowego
- 300 gr tofu naturalnego
- kawałek świeżego imbiru
- ocet ryżowy lub zaprawa do ryżu sushi
- do podania wasabi i sos sojowy
Na 2 godziny przed podaniem zamarynuj tofu i przygotuj ryż.
Przygotowanie marynowanego tofu
W misce przygotuj zaprawę składającą się:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju sezamowego lub lnianego
- 4 łyżki zaprawy ryżowej (takiej gotowej do sushi), albo jedną łyżkę octu ryżowego
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 2 cm drobno posiekanego korzenia imbiru
Rozpakuj tofu i ręcznikiem papierowym odciśnij nadmiar wilgoci. Pokrój tofu w kostkę o boku około 2 cm i dokładnie wymieszaj w przygotowanej przed chwilą marynacie. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Przygotowanie ryżu
Pół szklanki ryżu brązowego wypłucz w wodzie, zalej 1 szklanką wody i gotuj na wolnym ogniu około 25 minut. Po tym czasie zdecydowana większość wody powinna być wchłonięta przez ryż. Odlej ewentualny nadmiar wody i dodaj 5 łyżek gotowej zaprawy do sushi lub jedną łyżkę octu ryżowego. Dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do ostygnięcia.
Robimy naszą sałatkę!
Brokuły pocięte na drobne różyczki i pieczarki pokrojone w plasterki blanszuj po 2 minuty we wrzącej wodzie, po czym natychmiast włóż je do zimnej wody.
Na talerze, miski wykładaj wszystkie przygotowane składniki: ryż, blanszowane brokuły i pieczarki, pocięte avocado, drobno pociętą cebulę, pocięte w kwadraty liście nori, marynowane tofu, pocięty świeży ogórek, ulubione kiełki, ulubiona zielenina.
Wyłożone składniki delikatnie mieszamy, posypujemy sezamem i polewamy resztką marynaty pozostałą z przygotowania tofu.
Podajemy z sosem sojowym i wasabi.
Smacznego!
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Zostaw komentarz