Zdrowy sos z soczewicy i nerkowców – pyszny!

Zdrowy sos? Dzieci zwykle lubią sosy, zresztą nie tylko dzieci… Pamiętam, że jako dziecko często prosiłem mamę o przygotowanie mojego ulubionego, był zrobiony na bazie rosołu, z dodatkiem cebuli, śmietany i zagęszczony mąką. Ja go uwielbiałem, obiad z tym sosem smakował zupełnie inaczej, tak pełniej. Dzisiaj wiem, że można przygotować dużo zdrowsze sosy, na bazie zdrowszych składników, aby obiady były nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Do stworzenia tego sosu zainspirowała mnie lektura książki Beaty Pawlikowskiej. Więcej o samej książce opowiadam w podcaście: Pięć dobry książek o zdrowym odżywianiu. Beata opisywała swoją wyprawę na Mount Everest, w szczególności potrawy, jakie na szlaku przygotowywali Szerpowie.

Najczęściej był ryż brązowy z rozgotowaną czerwoną soczewicą. Pisała, że smakowało wybornie.

Zdrowy sos
Zdrowy sos

Dlatego też gotując pewnego dnia brokuła na parze zapragnąłem przyrządzić do niego sos. Wziąłem dwie garście czerwonej soczewicy wrzuciłem do garnka z wodą i gotowałem. Szło całkiem dobrze, po 10ciu minutach soczewica się prawie rozpadła, ale niestety przeholowałem z wodą – konsystencja była zbyt rzadka.

Wtedy przypomniałem sobie o innym moim odkryciu, otóż zmielone orzeszki nerkowca doskonale nadają się do zagęszczania, okryłem to przy okazji robienia fettuccine z brokułami.

Nie zastanawiając się długo wrzuciłem pół garści orzeszków nerkowca i gotujący się sos zblendowałem. Na koniec dodałem pół łyżeczki soli morskiej i otrzymanym sosem polałem ugotowane na parze warzywa.

Wyszło przepysznie i przede wszystkim zdrowo. Soczewica jest doskonałym źródłem białka roślinnego, a kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach nerkowca ułatwiają i zwiększają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Zdrowy sos
Zdrowy sos

Składniki na zdrowy sos z soczewicy i nerkowców:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 2 szklanki wody
  • 1 mała łyżeczka zdrowej soli

Orzechy nerkowca namocz w minimalnej ilości wody – tak, aby je w całości zamoczyć. Najlepiej jest moczyć kilka godzin, wtedy pięknie się blendują i powstaje gładki i aksamitny sos. Jednak, gdy czasem zapomnę, to nawet z nienamoczonych orzechów wychodzi pysznie i wystarczająco ładnie.

Soczewicę gotuję około 15 minut w wodzie, dodaję sól, namoczone orzechy nerkowca i miksuję ręcznym blenderem bezpośrednio w garnku. Całość gotuję jeszcze 2-5 minut często mieszając, bo zmiksowane orzechy nerkowca szybko zagęszczają sos. Gotowe!

Nasz eBook z jadłospisem dzięki któremu wprowadzisz do diety więcej produktów roślinnych!

Zdrowy sos
Zdrowy sos

Już na talerzu, warzywa polane sosem można jeszcze oprószyć płatkami migdałowymi. Smak migdałów dodatkowo uszlachetnia potrawę i ich chrupanie umila spożywanie posiłku 🙂

Zdrowy sos
Zdrowy sos

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Zdrowy i pyszny sos z soczewicy i nerkowców
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)