Znakomita postna zupa cebulowa

Cebula jest wyjątkowym warzywem. Świetnie działa na włosy, skórę i paznokcie, które są zwierciadłem naszego zdrowia. Wiele osób jednak nie daje rady zjeść jej na surowo w większych ilościach. Ja na przykład baaardzo lubię cebulę na chlebie pełnoziarnistym z masłem i solą. Ale żebym tak dała radę zjeść całą dużą cebulę na raz to nie.

Ale za to pod postacią zupy jak najbardziej. Jest ona co prawda już po obróbce termicznej, ale krótkiej i lepiej zjeść taką, niż żadnej.

A zatem:

Składniki na znakomitą postną zupę cebulową dla 1 osoby na raz:

  • 1 duża cebula
  • pół litra wody
  • pół marchewki
  • pół pietruszki
  • mały kawałek selera
  • pół łyżeczki macierzanki
  • 1 łyżka majeranku
  • szczypta ziaren kminku
  • płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
  • szczypta pieprzu
  • 2 szczypty dobrej soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Jeśli nie masz akurat jakiejś przyprawy, to ją pomiń.

Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w półplasterki i dać do garnka (bez tłuszczu) aby się chwilę poddusiła z solą.

Po 4 minutach wlać wodę i dodać pozostałe składniki oprócz soku z cytryny. Gotować 10 minut. Wyłączyć gaz. Przez spożyciem dodać sok z cytryny.

Postna zupa cebulowa
Postna zupa cebulowa

UWAGA!

Postna zupa cebulowa idealnie sprawdzi się w ramach diety warzywno-owocowej, propagowanej w Polsce przez dr Ewę Dąbrowską. Dieta ta znana jest również pod terminem postu Daniela.

KLIKNIJ TUTAJ, aby uzyskać więcej informacji o warzywno-owocowej diecie oczyszczającej.

ZAPRASZAMY! 🙂

Dzięki odbyciu tego kursu moja skóra jest ładniejsza, mam lepsze samopoczucie i spokojniejszy sen. Wyostrzyły mi się również kubki smakowe 😉 W kursie najbardziej podobał mi się profesjonalizm z jakim był prowadzony. Wszystko było idealnie zaplanowane – to najprzyjemniejszy detoks w jakim do tej pory brałam udział. Kurs ten jest warty uwagi zwłaszcza dla ludzi którzy są zapracowani i nie mają czasu aby sami układać swoją dietę. Jest smaczny, zdrowy i prosty.

Agnieszka Trafas

Dlaczego warto jeść cebulę?

Posiada enzymy ułatwiające trawienie. Jest środkiem przeciwgrzybiczym i przeciwbakteryjnym.  A jeśli przeciwgrzybiczym, to i przeciwnowotworowym. Zapobiega infekcjom. Zawiera prowitaminę A, krzem, siarkę, cynk, sód, wapń, potas i fosfor, witaminy: C, B1, B2, E, K, PP.

Ciekawostka: zewnętrznie można stosować kompresy z cebuli w leczeniu zmian po trądziku, a posmarowane miejsce po ukąszeniu owada szybciej przestaje piec.

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Trzy fazy detoksu, przez które musisz przejść.
2. Potęga nawadniania – udrożnij „wewnętrzną oczyszczalnię”.
3. Niech pokarm Cię uzdrowi – świeże, surowe, odżywcze.
4. Czas dla Ciebie i Twojego ciała.
5. Odżywianie wewnętrzne – nie szalej z kaloriami.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Znakomita postna zupa cebulowa
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
11stargraygraygraygray Based on 1 Review(s)