Najlepszy na świecie ketchup domowy i przecier pomidorowy

Ketchup domowy. Kiedyś, gdy wydawało mi się, że myślę o zdrowym odżywianiu, kupowałam ketchup, który w składzie miał tak mało składników, że aż budził zaufanie. Ale czy możliwym jest, aby fabryka robiła zdrowy ketchup? Nawet wtedy wydawało mi się, że nie. Taki ketchup traktowaliśmy jedynie jako dodatek do potraw, którego nie należy zbyt często stosować. Dzieci bardzo lubiły go jeść, a ja im go limitowałam.

Do czasu

Aż doczytałam się o szczególnych prozdrowotnych właściwościach pomidorów i o tym, że im częściej je jemy, tym lepiej.

Latem jest cudownie, pomidory smakują wspaniale, jakkolwiek by je zjeść. Ale zimą jest kłopot, ponieważ w polskim zimowym słońcu pomidory nie rosną, a te które docierają do nas z innych krajów, należałoby traktować tylko i wyłącznie jako dodatek, którego nie można nadużywać. Zdrowe pomidory powinny dorastać w prawdziwym słońcu, nie zaś w szklarni.

Bosko, że wynaleziono pasteryzowanie jako sposób na przechowywanie żywności, umożliwiające niejako zamykanie słońca w słoiki i wypuszczanie go, gdy za oknem zima. Naszym sposobem na zamknięcie pomidora w słoiku jest zdrowy ketchup i przecier pomidorowy. Na dokładkę, im dłużej gotujemy pomidory, tym więcej będzie w przecierze likopenu, którego właściwości opisałam niżej.

Już w sierpniu pomidory są idealne do robienia z nich przetworów. Są słodkie, soczyste, pyszne. Jak dopisze słoneczna pogoda, to jeszcze we wrześniu będzie można coś zdrowego z nich przygotować na zimę. Natura obdarowała ludzi ogromnym bogactwem warzyw, a każde z nich działa korzystnie na nasz system odpornościowy. Dzięki temu łatwiej jest nam walczyć z różnego rodzaju dolegliwościami, a części z nich możemy w ogóle uniknąć.

Więcej o zwiększaniu odporności organizmu przeczytasz w tym artykule.

Dlaczego warto jeść pomidory?

Likopen zawarty w pomidorach jest silnym przeciwutleniaczem działającym przeciwnowotworowo, chroni przed zawałem serca i wylewem. Wspomaga również funkcjonowanie gruczołu krokowego. Chroni przed rakiem prostaty i szyjki macicy. I to jest tylko jeden z wielu składników zawartych w pomidorach. Dzięki potasowi pomidory działają moczopędnie i zmniejszają ciśnienie krwi. Dzięki błonnikowi wspomagają trawienie. Brom wspomaga układ nerwowy. Witamina C w świeżych pomidorach poprawia odporność właściwie na wszystko.

 

No i jak ich nie jeść?

Nasza rodzina uwielbia pomidory chyba pod każdą postacią, dlatego poświęcamy kilka godzin w roku na zrobienie z nich zdrowych przetworów na całą zimę.

Składniki na  ketchup domowy (14 słoików po 330 ml):

  • 10 kg słodkich pomidorów
  • 1,5 kg cebuli
  • 15 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 liści laurowych
  • 4 goździki
  • 1 łyżka zmielonego pieprzu
  • 3 łyżki soli kamiennej
  •  1 łyżka zmielonego cynamonu
  • 0,5 szklanki octu jabłkowego (ja użyłam domowego, ale może być ze sklepu)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego lub ksylitolu (pomiń, jeśli masz bardzo słodkie pomidory)

Z takim zdrowym ketchupem mam niewiele pracy. Wystarczy, że pomidory umyję, pozbawię szypułek, przekroję na pół, dodam ziele angielskie, liście laurowe, goździki oraz pieprz i zaczynam gotować. Aby się zagotowały są przykryte.

Ketchup domowy
Ketchup domowy

Po zagotowaniu zdejmuję pokrywkę i gotują się tak kilka godzin, aby odparowała z nich woda. Mieszam co około pół godziny. W zależności od soczystości pomidorów i pożądanej konsystencji ketchupu taki sos gotuję nawet 10 godzin. W tym czasie można robić cokolwiek 🙂 A im dłużej się pomidory gotuje, tym ketchup będzie gęstszy i więcej będzie w nim likopenu.

Gdy pomidory zrobią się gęste, dodaję obraną i pokrojoną cebulę i gotuję razem z pomidorami co najmniej 0,5 godziny (aby cebula dała się przetrzeć przez sito).

Nasz eBook - jak zakochać się w posiłkach roślinnych!

Ketchup domowy
Ketchup domowy

Po tym czasie sos miksuję blenderem kielichowym i przecieram przez sito, aby miał kremową konsystencję.

Ketchup domowy
Ketchup domowy

Dodaję pozostałe składniki, gotuję jeszcze 10 minut.

Po tym czasie wlewam wrzący zdrowy ketchup do słoików, zakręcam je, stawiam na zakrętce, pozostawiam do wystygnięcia i gotowe!

Ketchup domowy
Ketchup domowy

Ma idealną konsystencję i nie spływa z kanapki. Na dokładkę nie ma problemu z dopraniem zabrudzonej nim dziecięcej bluzeczki, bo nie ma tam żadnego dodatkowego barwnika! 🙂

Ketchup domowy
Ketchup domowy

Aby zrobić zdrowy przecier pomidorowy

wystarczy prawie wszystko zrobić tak, jak powyżej tylko bez dodawania cukru, octu, cynamonu i goździków. Bardzo lubimy nasz przecier dodać do pizzy, zupy pomidorowej i różnych sosów, chociażby do klusek po sycylijsku.

Ketchup domowy
Ketchup domowy

Smacznego!

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Najlepszy na świecie ketchup i przecier pomidorowy
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)