Zupa krem z porów z egzotyczną nutą? Oczywiście! Pachnące, chrupiące płatki migdałowe i łagodny posmak kokosa doskonale komponują się z lekko ostrym w smaku porem. Takie połączenie sprawi, że najzwyklejszy krem z pora nabierze zupełnie niecodziennego smaku, do którego chętnie będziesz wracać.
Nigdy bym nie podejrzewał, że z pora można przyrządzić tak smaczną zupę. Pierwszy raz jadłem ją w hotelowej restauracji zupełnie niedawno podczas wyjazdu służbowego. Zamówiłem ją bardziej z ciekawości, podejrzewając, że raczej mi nie posmakuje i chciałem to już “mieć za sobą”. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazała się rzecz z goła przeciwna. Zupka była przepyszna.
Już w domu zacząłem eksperymentować, chcąc odtworzyć ten smak. Do mojego przepisu dodałem jeszcze mleko kokosowe, dzięki temu jest zdrowiej i jeszcze bardziej egzotycznie 🙂
Składniki na zupę krem z porów z migdałami i nutą kokosa:
- 2 szklanki wody
- 1 duża marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 duży por
- kawałek selera
- 0,5 łyżeczki dobrej soli (kamienna, morska, himalajska)
- 100 ml mleka kokosowego
- 4 łyżki płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Obierz i umyj warzywa, kawałek surowego pora (około 4 cm) zostaw do ozdoby gotowej potrawy.
Do gotującej wody wrzuć obrane marchewki, pietruszkę, selera i pora. Gotuj do miękkości około 15 minut. Dodaj mleko kokosowe i zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą do smaku.
Płatki migdałowe delikatnie podpraż na suchej patelni.
Zmiksowany krem wylej na talerz, posyp prażonymi migdałami i drobno posiekanym surowym porem. Smacznego!
Porcja dla 2 osób.
UWAGA!
Zupa krem z porów z migdałami i nutą kokosa doskonale sprawdzi się w ramach jaglanego detoksu.
Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy na takiej diecie można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod link, gdzie znajdziesz więcej informacji na temat programu Jaglany Detoks w 2 tygodnie.
ZAPRASZAMY!
Moją największą obawą było to czy dam sobie z tym radę. Dzięki Wam zwracam teraz większą uwagę co wkładam do koszyka choć zakupy jeszcze trwają trochę dłużej, ponieważ czytam etykiety. Ogólnie spodobał mi się pomysł na wspólne wysprzątanie kuchni.
Dzięki temu nie miałam wątpliwości co wyrzucić a co pozostaje. Polecam to każdemu, jest dużo łatwiej przechodzić takie akcje grupowo. Jesteście super i czekam na dalsze wyzwania aby móc jeszcze zdrowiej się odżywiać.
Znany i uprawiany od tysięcy lat. Jest niskokaloryczny (25kcal/100g), bogaty w minerały (żelazo, wapń, fosfor, miedź, potas, mangan, miedź i magnez) i witaminy: A (jako karoten), C, E, K oraz witaminy z grupy B (szczególnie B1 i B6). Jest dobrym źródłem kwasu foliowego. Posiada właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze (olejek sulfidowy i związki siarkowe), dlatego warto go spożywać szczególnie w okresach wzmożonych infekcji. Ma właściwości alkalizujące, oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia układ odpornościowy.
UWAGA: Bezpłatny eBook!
„Jaglany Detoks
brama do
zdrowego odżywiania”
A w nim:
1. Właściwe nawyki – fundamenty zdrowia.
2. Okresowe posty – pomagają czy szkodzą?
3. Jaglany Detoks – autostrada do zdrowia.
4. 6 kluczowych zasad Jaglanego Detoksu.
5. Dlaczego Jaglany Detoks jest dla Ciebie?
6. Co mówią osoby, które przeszły detoks?
MIchał, dziś wypróbowałam z ciekawości 🙂
Jestem pozytywnie zaskoczona.
Dziękuję! 🙂
Cieszę się Jasiu, że smakowało! 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂