Nie każdy lubi kalafiora ze względu na jego konsystencję. Ale wyobraź sobie słodką aksamitną zupę z dodatkiem chrupiącej soczewicy. Taka soczewica jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza od smażonych grzanek.
Soczewica to źródło błonnika, białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak wapń, potas i fosfor. Zawiera również kwas foliowy sprzyjający tworzeniu czerwonych krwinek.
Składniki na zupę krem z kalafiora z soczewicą:
- 4 szklanki wody
- mała pietruszka
- 1 gruby plaster selera korzeniowego
- biała części pora
- co najmniej 0,5 kg kalafiora (może być mrożony)
- po 2 szczypty kurkumy, pieprzu, macierzanki, kozieradki
- 0,5 łyżeczki dobrej soli
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 10 łyżek soczewicy zielonej lub innej
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub 2 łyżki masła klarowanego
- 2 cm świeżego imbiru
Soczewicę ugotuj osobno. Do garnka daj wypłukaną soczewicę, 2 szklanki wody i gotuj na małym ogniu 30 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Jeśli ugotujesz o łyżkę soczewicy więcej, możesz ją wówczas wykorzystać do jakiejś sałatki. Wodę od gotowania soczewicy dodaj do zupy.
Pozostałe składniki (oprócz kalafiora i imbiru) gotuj 20 minut w dwóch szklankach wody. Następnie dodaj kalafiora i gotuj jeszcze około 8 minut od zagotowania (mrożonego około 3 minuty).
Po tym czasie wyjmij ziele angielskie oraz liść laurowy, dodaj imbir, zmiksuj zupę, przelej na talerz i dodaj ugotowaną soczewicę.
Porcja dla 4 osób.
Zawiera duże ilości sulforafanu i indol-3-karbinolu (I3C), związków bioaktywnych o właściwościach prozdrowotnych korzystanie wspierających walkę z rakiem. Ale to nie wszystko, sulforafan normalizuje pracę nerek i korzystnie wpływa na stabilizację ciśnienia krwi (badania publikowane w American Journal of Hypertension z lutego 2012). Dodatkowo jest doskonałym źródłem witaminy C, jedna garść kalafiora dostarcza 100% RDA – zalecanego dziennego spożycia. Jadajmy kalafiory 🙂 .
Źródła informacji
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Fajny przepis i taki nietypowy jak dlamnie; zupa wyszła prima sort,dziękuję!