Zupa krem z pomidorów z rybą

Po ugotowaniu zupy krem z pomidorów z dodatkiem soczewicy doszłyśmy do wniosku, że świetnie do takiej zupy pasowałaby również ryba. Dlatego też zaszalałyśmy i ugotowałyśmy taką zupę z dodatkiem dorsza atlantyckiego. To nasza ulubiona ryba, świetnie się nadaje do gotowania, ponieważ nie rozpada się za szybko.

Składniki na zupę krem z pomidorów z rybą dla 4. osób:

  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 1 kg świeżych pomidorów lub passata (700 ml)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 małe suszone pikantne papryczki lub ćwierć łyżeczki chilli (opcjonalnie)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • garść świeżej bazylii
  • 500 g dorsza atlantyckiego lub innej zwartej ryby bez ości
  • 8 łyżek podprażonych pestek dyni

w rondlu rozgrzać łyżkę tłuszczu (tego z mleka kokosowego)  i delikatnie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać pomidory (ze skórą) pokrojone na kawałki. Gotować około 20 minut. Nie dodawać wody.

Po tym czasie zupę zmiksować na gładko i przetrzeć przez sito. Postawić rondel na ogień, dodać pokruszone papryczki, ziele angielskie, liść laurowy.

Gotować tak długo, aż odparuje sok z pomidorów i zupa będzie gęsta. Dodać mleko kokosowe i przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować.

Gdy zupa będzie gotowa należy dodać pokrojoną na kawałki rybę, zagotować i gotować jeszcze 3 minuty. Wyłączyć gaz i podawać po kilku minutach posypaną bazylią i pestkami dyni.


 

Bezpłatny eBook, a w nim:

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Zupa krem z pomidorów z rybą
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania