Po ugotowaniu zupy krem z pomidorów z dodatkiem soczewicy doszłyśmy do wniosku, że świetnie do takiej zupy pasowałaby również ryba. Dlatego też zaszalałyśmy i ugotowałyśmy taką zupę z dodatkiem dorsza atlantyckiego. To nasza ulubiona ryba, świetnie się nadaje do gotowania, ponieważ nie rozpada się za szybko.
Składniki na zupę krem z pomidorów z rybą dla 4. osób:
- 6 ząbków czosnku
- 2 cebule
- 1 kg świeżych pomidorów lub passata (700 ml)
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 małe suszone pikantne papryczki lub ćwierć łyżeczki chilli (opcjonalnie)
- 400 ml mleka kokosowego
- garść świeżej bazylii
- 500 g dorsza atlantyckiego lub innej zwartej ryby bez ości
- 8 łyżek podprażonych pestek dyni
w rondlu rozgrzać łyżkę tłuszczu (tego z mleka kokosowego) i delikatnie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać pomidory (ze skórą) pokrojone na kawałki. Gotować około 20 minut. Nie dodawać wody.
Po tym czasie zupę zmiksować na gładko i przetrzeć przez sito. Postawić rondel na ogień, dodać pokruszone papryczki, ziele angielskie, liść laurowy.
Gotować tak długo, aż odparuje sok z pomidorów i zupa będzie gęsta. Dodać mleko kokosowe i przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować.
Gdy zupa będzie gotowa należy dodać pokrojoną na kawałki rybę, zagotować i gotować jeszcze 3 minuty. Wyłączyć gaz i podawać po kilku minutach posypaną bazylią i pestkami dyni.
Zostaw komentarz