Michał nie wierzył, że zupa rybna może smakować – przecież nie lubi gotowanej ryby. Przyjechał z pracy i zjadł z dokładką! 🙂
Jakaż to pyszna opcja zjedzenia rybki. Nie smażona, lekkostrawna – sama dobroć 🙂 Jest z nią bardzo mało pracy i szybko się robi.
Co więcej niedawno, spędziła u nas dwa tygodnie moja już prawie osiemnastoletnia Bratanica.
Postanowiłam poczęstować ją tą super zdrową zupą. Jest bardzo grzeczna, więc delikatnie powiedziała, że już raz jadła zupę rybną i raczej takiej potrawy nie lubi…
Ale ja się tak łatwo nie zrażam. Opinie przyjmuję po degustacji 😉 I co? Zjadła z dokładką, a po kilku dniach sama ją ugotowała, z dodatkiem mrożonego zielonego groszku, według pomysłu Jej i mojego syna 🙂
Składniki na zupę rybną z warzywami:
- 0,5 kg zwartej białej ryby (ja użyłam dorsza, ale może być np. morszczuk)
- 2 litry wody
- 2 marchwie
- 1 por
- 2 cebule
- 1 pietruszka korzeń
- ¼ selera
- 6 kulek ziela angielskiego
- szczypta przyprawy chilli (pomiń jeśli nie lubisz ostrych potraw)
- pół łyżeczki czarnuszki lub pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka soli morskiej
- szklanka mleka kokosowego (można pominąć)
- 2 główki cykorii
- 4-8 łyżek posiekanego koperku
Pokrój: marchewkę, pietruszkę, seler w słupki, pora w talarki, cebulę w kostkę.
Zagotuj w garnku wodę, włóż warzywa oraz przyprawy i gotuj 30 minut. Po tym czasie posól do smaku i dodaj pokrojoną w centymetrowe paski cykorię, mleko kokosowe i zagotuj.
Następnie ostrożnie dodaj rybę. Gotuj 3 minuty od zagotowania i wyłącz gaz pozostawiając zupę pod przykryciem kolejne 10 minut.
Na koniec, gdy zupa lekko przestygnie, dodaj koperek. Gotowe! Zajęło 50 minut 🙂
Porcja dla 4 osób.
Dlatego, że zawierają łatwo przyswajalne białko, witaminy A, D i z grupy B, żelazo, wapń, jod, kwasy omega-3 (EPA, DHA). Kwasy te biorą udział we wzmacnianiu odporności, wspomagają nasze komórki mózgowe by lepiej pracowały. Jeśli jesz ryby regularnie, zapobiegasz chorobom układu krążenia, nadciśnieniu, miażdżycy. Kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu. Działają przeciwnowotworowo, przeciwzawałowo, łagodzą objawy astmy, poprawiają pamięć i koncentrację.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Zupa rybna super:)
Polecam:)
Uwielbiam takie nowinki i na dodatek zdrowe:)
Pozdrawiam cieplutko
Goska
Witaj Gosiu na naszym blogu!
Bardzo się cieszę, że zupa smakowała 🙂 Na zdrowie!