WNZO 007: Jak powstaje zdrowy miód?

Miód towarzyszył człowiekowi od zarania jego istnienia. Pszczoły wytwarzały go na długo przed tym, zanim człowiek dowiedział się o jego istnieniu. Na początku rywalizował o ten słodki smakołyk z innymi zwierzętami (np. niedźwiedzie), z czasem nauczył się kontrolować pasieki i regularnie go pozyskiwać.

Rozkwit pszczelarstwa przypada na okres panowania Imperium Rzymskiego, wtedy pasiekami opiekowali się niewolnicy. Przez długi okres miód pszczeli był podstawowym produktem używanym do słodzenia potraw.

Ile z tych tradycji przetrwało do dzisiaj? Czym jest i jaką rolę obecnie może pełnić miód w zdrowym odżywianiu? O tym wszystkim rozmawiam z Pawłem Galickim, który zawodowo jest prezesem przychodni lekarsko-patologicznej, zaś prywatnie zajmuje się pszczelarstwem.

 Z tego podcastu dowiesz się:

  • Jakie rodzaje miodów występują?
  • Jak rozpoznać prawdziwy, naturalny miód?
  • Czy miód może być trujący?
  • Jak unikać żądlenia pszczół?
  • Jak przechowywać miód?
  • Co to jest miód kremowy i propolis?
  • Co to jest miód Manuka?
  • Jak jest zorganizowana społeczność pszczela?

Jak możesz słuchać podcastu?


Zdecydowanie polecam ostatni sposób – słuchanie podcastów na swoim smartfonie. Ja tak robią już od kilku lat i jestem z tego sposobu bardzo zadowolony. Swoje ulubione podcasty mam zawsze ze sobą i słucham w każdym miejscu i o dowolnym czasie. Polecam!

Oceń mój podcast – Jak powstaje zdrowy miód

Jeżeli chcesz mi się jakoś odwdzięczyć to najlepszym dla mnie podziękowaniem będzie pozostawienie opinii w iTunes. Dzięki temu mój podcast będzie lepiej widoczny i łatwiej będę mógł docierać do nowych słuchaczy. Możesz to zrobić klikając na linka poniżej.

-> Oceń podcast “Więcej Niż Zdrowe Odżywianie” na iTunes

 

Notatki do tego odcinka podcastu: