Jak przygotować 12 zdrowych świątecznych potraw? Okres świąt to czas wypoczynku, zadumy i spotkań rodzinnych odbywających się zazwyczaj przy suto zastawionym stole. Co ugotować? Co przyrządzić na święta, aby z jednej strony było dostojnie i wyjątkowo, a z drugiej mieć pewność, że to, co zjadamy faktycznie odżywia nasz organizm i nie powoduje ociężałości i niestrawności?
Jak daleko nie sięgnąć do historii w tym okresie na stołach lądowały najlepsze, zachowane właśnie na ten okres potrawy. O klimacie związanym z przygotowywaniem świąt bardzo ładnie opowiada Grażyna Michalik w podcastach: WNZO 012: Wielkanocne smaki Powiśla
i WNZO 029: Bożonarodzeniowe smaki Powiśla
.
Na święta przygotowujemy naszą duszę (adwent i wielki post), przygotowujemy nasze mieszkania (choinka i inne ozdoby świąteczne) no i oczywiście również przygotowujemy potrawy, których zazwyczaj nie jada się dnia powszedniego. Wszystko po to, aby w sposób szczególny uczcić ten okres i spędzić go w jak najlepszej atmosferze.
Czy można jeść odświętnie i zdrowo?
Jednak w całym tym świątecznym klimacie łatwo się zapędzić i sprawić, iż na stołach wylądują potrawy, które na pewno ładnie wyglądają, prawie na pewno dobrze smakują, jednak ich spożycie nie dość, że nie odżywi naszego organizmu, to jeszcze sprawi, iż będziemy po nich czuć się ciężko i ospale. Czy tak być musi? Czy rzeczywiście święta muszą się kojarzyć z okresem kulinarnej rozpusty i zapomnienia?
Oczywiście, że nie! Można jeść zdrowo i odświętnie. Można przygotować potrawy, które z jednej strony wyróżnią nasz świąteczny stół wzbogacając świąteczny klimat, a z drugiej będą odżywcze. Zaproponowane potrawy w większości przypadków będą bezmięsne, dlatego, że właśnie mięso jest produktem, który jest trawiony najdłużej.
Wiele typowych świątecznych potraw można z powodzeniem przygotować bez użycia mięsa. Jednak osoby, które nie wyobrażają sobie bezmięsnych świąt też znajdą coś dla siebie. Sposób ich przygotowania został tak pomyślany, aby były one jak najzdrowsze, a ich przyrządzenie było jak najprostsze.
1. Barszcz czerwony na zakwasie
Czymże byłybo Boże Narodzenie bez czerwonego barszczu? Oczywiście nie takiego “z torebki” i nie takiego “z kartonu”, tylko przygotowanego z naturalnego zakwasu buraczanego. Taki zakwas należy nastawić na kilka dni przed wigilią – fermentacja trwa od 3 do 5 dni w zależności od temperatury otoczenia.
Robiąc zakwas od razu przygotuj większą ilość, część zużyjesz do przygotowania barszczu wigilijnego, pozostały możesz trzymać w lodówce kilka tygodni i popijać między posiłkami. Jest doskonałym źródłem bakterii probiotycznych wzmacniających układ pokarmowy.
KLIKNIJ TUTAJ, aby przejść do przepisu na zakwas buraczany i czerwony barszcz. A jeśli nie zdążysz zrobić zakwasu, to użyj cytryny do smaku.
2. Prosty bigos bezmięsny na święta
Bigos jest drugą polską tradycyjną świąteczną potrawą – oczywiście na bazie kapusty kiszonej. Typowy polski bigos jest gotowany przez kilka dni z dodatkiem tłustego mięsa. Wychodzi z tego naprawdę pyszna (dla większości osób) potrawa – niestety mająca katastrofalny wpływ na samopoczucie po jego spożyciu.
Dlatego na nasze święta przyrządzamy bardzo prosty, krótko gotowany, lekkostrawny bigos z kiszonej kapusty. Nie dość, że przygotowuje się go dużo szybciej, to dzięki krótkiej obróbce termicznej jest bardziej odżywczy (mikroelementy).
KLIKNIJ TUTAJ, aby przejść do przepisu na prosty bigos bezmięsny na święta.
3. Pasztet bezmięsny z pestkami dyni
Pasztety wszelkiej maści królowały niegdyś na świątecznych stołach. My świąt też nie jesteśmy sobie w stanie wyobrazić bez pasztetu, na przykład podawanego z buraczkami i ćwikłą – pychota!
Pasztet można zrobić niemalże ze wszystkiego, wystarczy ugotować, dobrze zmiksować (aby był aksamitny), doprawić i upiec. Soczewica czerwona jest bardzo wdzięcznym półproduktem do przygotowania pasztetu. Dlaczego? Bo jest świetnym źródłem białka roślinnego i bardzo szybko robi się miękka. Dzięki temu czas na przygotowanie takiej świątecznej potrawy jest skrócony do minimum.
KLIKNIJ TUTAJ, aby przejść do przepisu na pasztet bezmięsny z pestkami dyni.
4. Zupa rybna z zielonym groszkiem
Taka rybna zupka świetnie nadaje się na rozpoczęcie zarówno wigilii, jak i świątecznego obiadu. Dziko rosnące ryby zawierają wiele niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (DHA i EPA), które utleniają się w wyższych temperaturach. Dlatego gotowanie jest najbardziej przyjazną kwasom OMEGA3 metodą obróbki.
Kupując ryby zadbaj o to, aby były dziko żyjące (nie hodowlane) i wybieraj niezbyt wyrośnięte osobniki. Mniejsze, krócej żyjące ryby są zdrowsze – mają w sobie mniej metali ciężkich.
KLIKNIJ TUTAJ, aby przejść do przepisu na zupę rybną.
5. Wegetariańskie gołąbki, czyli wełąbki
Uwielbiamy gołąbki, szczególnie podane z pomidorowym sosem. Gołąbki świetnie się sprawdzają na świątecznym stole, możesz je wcześniej przygotować i podać w naczyniu z podgrzewaczem.
Zazwyczaj farsz do gołąbków robi się z mięsa i ryżu, ale na naszym świątecznym (i nie tylko) stole królują gołąbki z farszem warzywnym zrobionym z pieczarek, soczewicy i cebuli. Są dużo łatwiej strawne i smakują wybornie.
KLIKNIJ TUTAJ, aby przejść do przepisu na wegetariańskie gołąbki, czyli wełąbki.
6. Dorsz pieczony pod pomidorami
Jeżeli nie przepadasz za rybą gotowaną, to świetnym wyborem na najbliższe święta może być dorsz pieczony pod pomidorami. Pieczenie jest dużo zdrowsze (a właściwie mniej szkodliwe) od smażenia dlatego, że podczas pieczenia cała potrawa jest równomiernie ogrzewana i nie dochodzi do miejscowego przegrzania tłuszczu – tak jak to ma miejsce podczas smażenia na patelni.
Dodatkowo pieczenie jest dużo praktyczniejsze. Wystarczy przygotować danie (odpowiednio wcześniej) i na godzinę przed podaniem wstawić do piekarnika. Odpada pilnowanie czy coś się nie przypali i nie trzeba myć kuchenki po smażeniu 🙂
KLIKNIJ TUTAJ, aby przejść do przepisu na dorsza pieczonego pod pomidorami.
7. Schab z żurawiną i pieczarkami
A teraz gratka dla wielbicieli wykwintnych pieczeni. Bardzo rzadko jadamy wieprzowinę, zazwyczaj kupujemy małe ilości drobiu z ekologicznych hodowli. Jednak na święta można troszkę zaszaleć. Tym bardziej, że ta pieczeń nie dość, że ślicznie wygląda i jest ozdobą świątecznego stołu, to do tego jest po prostu przepyszna.
Gdy pierwszy raz ją robiłem, miałem obawy, czy uda mi się odpowiednio cienko rozkroić schab. Okazało się, że “strach miał tylko duże oczy” i mając długi i ostry nóż poszło mi “jak po maśle” :-).
KLIKNIJ TUTAJ, aby przejść do przepisu na schab z żurawiną i pieczarkami.
8. Pełnoziarniste uszka do barszczu
Jak czerwony barszcz to tylko z uszkami! Możesz oczywiście kupić gotowe, sklepowe uszka ale nie dość, że będą zrobione z białej, oczyszczonej mąki do tego będą zwierały wiele niepotrzebnych dodatków.
Tak, z takimi uszkami jest trochę pracy, dlatego warto ich przygotowywanie połączyć w zabawą np. z dziećmi. Kto uklei najładniejsze uszko do barszczu? Taką zabawę, klejenie możesz zrobić wcześniej, już w trakcie przygotowań do świąt, a gotowe uszka zamrozić i wyjąć gotowe w dniu wigilii.
KLIKNIJ TUTAJ, aby przejść do przepisu na pełnoziarniste uszka do barszczu.
9. Świąteczne bezglutenowe ciasto marchewkowe
Czas na świąteczne słodkie smakołyki! Zaczynamy od kuszącego korzennymi przyprawami, polanego lukrem z orzechów nerkowca ciasta marchewkowego.
Będzie ozdobą Twojego świątecznego stołu, a za sprawą dodatku marchewki, jedząc te ciasto będziesz dodatkowo nadrabiać zaległości w jedzeniu warzyw! Proste w przygotowaniu, zdrowe i smaczne! 🙂
KLIKNIJ TUTAJ, aby przejść do przepisu na świąteczne bezglutenowe ciasto marchewkowe.
10. Herbatniki bezglutenowe z cynamonem
Co powiesz na własnoręczne przygotowanie ozdób choinkowych. Takich, które potem możesz z czystym sumieniem zjeść? Jeżeli jesteś na tak, to ten przepis będzie idealny dla Ciebie.
Jeżeli masz dzieci, to koniecznie wciągnij je w przygotowywanie tych ciasteczek – będziecie mieli mnóstwo frajdy i satysfakcję z samodzielnie wykonanych zdrowych ozdób choinkowych.
KLIKNIJ TUTAJ, aby przejść do przepisu na herbatniki bezglutenowe z cynamonem.
11. Świąteczne trufle migdałowo-kokosowe
Kilka podstawowych składników (głównie bakalie), dobry blender, chwila dobrej zabawy i powstaje co? Wyjątkowe, rozpływające się w ustach, zdrowe świąteczne smakołyki!
Podczas ich przygotowywania możesz puścić wodze fantazji… Wiórki kokosa, płatki migdałowe, pokruszone orzechy, kakao… W zależności od tego, którego składnika użyjesz do ich obsypania, każdy z nich będzie wyglądał inaczej, każdy z nich będzie wyglądał tak, jak lubisz najbardziej :-).
KLIKNIJ TUTAJ, aby przejść do przepisu na świąteczne trufle migdałowo-kokosowe.
12. Makowiec bez glutenu, cukru i pieczenia
Na koniec król świątecznych słodkich przysmaków – makowiec! Ale jaki, bez pieczenia i glutenu? Jak to możliwe? Przygotowanie takiego zdrowego świątecznego przysmaku jest prostsze niż myślisz!
Jego podstawą jest wcześniej ugotowana i ostudzona kasza jaglana, którą trzeba zmiksować z innymi dodatkami. Potem wszystko wstawiasz na kilka godzin do lodówki i gotowe!
KLIKNIJ TUTAJ, aby przejść do przepisu na makowiec bez glutenu, cukru i pieczenia.
Na zakończenie
Święta Bożego Narodzenia lub Wielkanocne wcale nie muszą się kojarzyć z całymi daniami przesiadywania za stołem z niezdrowymi potrawami. Mam nadzieję, że 12 przedstawionych potraw będzie dla Ciebie inspiracją do przygotowania i przeżycia wyjątkowych, niezapominanych i nieokupionych ociężałością i wyrzutami sumienia Świąt.
Pamiętaj jednak, że odpowiednie potrawy to dopiero połowa sukcesu. Aby przeżyć święta zdrowo, okresy przesiadywania za stołem przerywaj umiarkowaną aktywnością fizyczną na świeżym powietrzu. To może być zabawa z dziećmi, wnukami albo energiczny spacer – dzięki temu mniej zjesz i dasz szansę organizmowi na spokojne strawienie tych wspaniałych przysmaków, które wspólnie przygotowaliście.
Z d r o w y c h i W e s o ł y c h Ś w i ą t!
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
. Witam czy herbatniki wychodzą kruche
Tak