Zupa rybna z zielonym groszkiem

W domu często robimy zupę rybną z zielonym groszkiem i wszystkim smakuje. I tak sobie pomyślałam, że jest to świetny pomysł na rybkę wigilijną dla małych dzieci oraz tych dorosłych, którzy nie mogą jeść smażonych ryb. Ksawerek ma 14 miesięcy i jeszcze długo nie będzie jadał ryb smażonych.

Ja wiem, że taka zupa nie wygląda, jak tradycyjna potrawa wigilijna, ale jak się tak przyjrzeć, to dla takiego Malucha niewiele odpowiednio lekkich potraw mogłoby się znaleźć na świątecznym stole.

Do tego celu zamierzam kupić wyfiletowaną polędwicę z dorsza atlantyckiego. Nie jest to tania rybka, ale dając rybę dziecku, musi być ona najwyższej jakości, stąd musi być to ryba dziko żyjąca oraz taka, w której nie znajdę ości. Warto takiemu maluchowi kupić choć 100 gram.

Tak, musi to być zaufana rybka, od której nie odpadnie żadna ość do zupy.

Do takiej zupy rybnej daję dużo warzyw dla smaku oraz aby Ksawerek miał co gryźć, ponieważ – jak niedawno napisałam – woli gęste potrawy. Wszystkie warzywa kroję i pozostawiam w zupie. Jeśli ktoś woli, części warzyw może nie kroić i pozbyć się ich po ugotowaniu zupy.

Składniki na zupę rybną z zielonym groszkiem:

  • 2-2,5 litra wody
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 liście laurowe
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka korzeń
  • szklanka mleka kokosowego (można pominąć, ale z nim smak jest pełniejszy)
  • 10  dag zielonego groszku (3 garście)
  • 2 cebule
  • 6 brukselek
  • ¼ selera
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka dobrej soli gruboziarnistej 
  • 0,5 kg polędwicy z dorsza atlantyckiego

Zagotowuję w garnku wodę, wsypuję kurkumę i liść laurowy. Po zagotowaniu wkładam marchewkę, pietruszkę, mleko kokosowe i groszek, zagotowuję.

Następnie dodaję pokrojone w kostkę: cebulę, brukselkiseler. Do tego por pokrojony w talarki, czosnek przeciśnięty przez praskę i ziele angielskie. Gotuję 10 minut.

Solę do smaku, zagotowuję i sprawdzam, czy wywar jest już wystarczająco doprawiony. Jeśli tak, ostrożnie dodaję rybę i po zagotowaniu gotuję jeszcze 3 minuty. Po wyłączeniu gazu pozostawiam zupę pod przykryciem kolejne 5 minut i po tym czasie zupa jest gotowa.

Zupa rybna z zielonym groszkiem
Zupa rybna z zielonym groszkiem

Zupa rybna z zielonym groszkiem
Zupa rybna z zielonym groszkiem

Zupa rybna z zielonym groszkiem
Zupa rybna z zielonym groszkiem

Zupa rybna z zielonym groszkiem
Zupa rybna z zielonym groszkiem

Smacznego 🙂

Porcja dla 4 osób.

Dlaczego powinniśmy regularnie spożywać ryby?

Dlatego, że zawierają łatwo przyswajalne białko, witaminy A, D i z grupy B, żelazo, wapń, jod, kwasy omega-3 (EPA, DHA). Kwasy te biorą udział we wzmacnianiu odporności, wspomagają nasze komórki mózgowe by lepiej pracowały. Jeśli jesz ryby regularnie, zapobiegasz chorobom układu krążenia, nadciśnieniu, miażdżycy. Kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu. Działają przeciwnowotworowo, przeciwzawałowo, łagodzą objawy astmy, poprawiają pamięć i koncentrację.

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Zupa rybna z zielonym groszkiem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania