Pasztet z marchewki i soczewicy

Ostatnio chodził za mną pasztet. Te, które zazwyczaj robię, jako główny składnik mają pieczarki albo ciecierzycę. Tym razem zamiast pieczarek dałam marchewkę i coś tam jeszcze zmieniłam. Wyszło pysznie. Starszy syn powiedział:  bardzo dobry pasztet mamo. Nie jest wylewny, więc cztery słowa to bardzo dużo 😉

Pasztet z marchewki i soczewicy jest bardzo delikatny w smaku i doskonale komponuje się z sałatą, kapustą pekińską posiekaną natką pietruszki, ogórkiem kiszonym lub pomidorem.

Najmłodsze dziecko zjadło od razu 3 kawałki.

Składniki na pasztet z marchewki i soczewicy:

  • 50 dag marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek korzenia pietruszki
  • 1 szklanka suchej soczewicy pomarańczowej
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła klarowanego

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej świeżo startej
  • 0,5 łyżeczki kozieradki
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka dobrej soli (ja lubię himalajską)
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 szczypty cząbru
  • 0,5 łyżeczki bazylii

Marchewkę, pietruszkęcebulę i seler pokroić i dać do garnka z przyprawami i masłem. Wlać szklankę wody, na wierzch nasypać soczewicę i gotować 15 minut.

Pasztet z marchewki i soczewicy
Pasztet z marchewki i soczewicy

Pasztet z marchewki i soczewicy
Pasztet z marchewki i soczewicy

Po ugotowaniu odlać wodę, dodać czosnek i wszystko zmiksować na gładką masę. Gdy lekko przestygnie dodać jajko i zmiksować.

Foremki wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.

Piec w 160 st z termoobiegiem przez 20 minut, a następnie tylko dół przez kolejne 30 minut.

Gotowe! Tężeje na drugi dzień.

Nasz eBook z pysznymi pasztetami warzywnymi!

Pasztet z marchewki i soczewicy
Pasztet z marchewki i soczewicy

Pasztet z marchewki i soczewicy
Pasztet z marchewki i soczewicy

Przechowuję go w lodówce bez przykrycia.

Smacznego! 🙂

Praktyczna rada

Można również taki pasztet upiec w słoikach (10 minut krócej niż ten w foremce). Wyjąć z piekarnika i od razu zakręcić wyparzonymi nakrętkami. Pozostawić “do góry nogami”, po wystudzeniu sprawdzić, czy się zapasteryzowały i schować do lodówki.

Pasztet z marchewki i soczewicy
Pasztet z marchewki i soczewicy

Dlaczego warto jeść soczewicę?

Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak wapń, potas i fosfor. Jej regularne spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie oraz tym, którzy stosują dietę odchudzającą.

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pasztet z marchewki i soczewicy
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 7 Review(s)